Follow Us @soratemplates

25 July 2011

IMPORTANT: A Nuffnang Community Announcement

Monday, July 25, 2011 0 Comments
Dear Nuffnanger,

Hope this email finds you well! We'd like to ask if you could please spend a few minutes of your time on this very important community announcement.

Yesterday evening on Friday (22nd July), we discovered an illegal and unauthorised intrusion into our network, which was the latest in a series of hacking incidents by a group of individuals who also claim to have targeted Streamyx, CIMB, TV3 and the several other local websites previously. In our case, the hackers claimed to have downloaded a portion of our blogger account information and published the emails of some 30,000 Nuffnang accounts.

The breach has since been fixed, and we’d like to address a few key concerns that you may have.

1. Your password is safe.
As part of the existing security measures, all user passwords in our database have always been protected with one-way encryption. Nevertheless, we still encourage you to change your password (especially if you use the same password for other sites) as a precautionary measure in case the hackers are able to get past the encryption.

2. Blog earnings and payment records are not affected.
Current earnings and payment history for all users are safe and were not compromised in any way.

3. Loading of blogs serving Nuffnang ads is not affected.
At 1.00 am last night, our Tech team took down the website for maintenance and for a few hours, ads were not served. This morning though, everything is up and running again and back to normal. All blogs serving Nuffnang ads loaded as usual and were not affected by the breach.

This security lapse is an isolated incident, as the security of our sites has always been and always will be our utmost priority. It has however opened our eyes on some vulnerabilities we had on our website. In response to that, we will be taking measures to further heighten the security of the Nuffnang framework because from what we understand, that was after all the motivation of the hackers – not to cause any permanent damage, but to highlight vulnerabilities in a system.

To the Nuffnangers who made many attempts to alert us once word got out that the Nuffnang site was hacked, we cannot begin to thank you enough.

To the wonderful Nuffnang community, thank you for standing by us in this time of crisis. Your patience and support is something we are thankful for and will never take for granted. We apologize for any inconvenience caused, and for not being able to prevent this breach. We have put dedicated staff to work on this matter, therefore to address any concerns or questions you may have about this incident, please write in to us at security@nuffnang.com.

Thank you.

Sincerely,
The Nuffnang Team

24 July 2011

Penangan Nora Elena

Sunday, July 24, 2011 1 Comments
Saleha tak mahu jadi pelakon 'meletup' menerusi kisah kontroversi

BIARPUN menjalani hidup tanpa seorang ibu sejak kecil, ia bukan bermakna pelakon jelita yang melonjak namanya menerusi drama bersiri, Nora Elena yang disiarkan di kaca TV3, Siti Saleha, 21, boleh berbuat sesuka hati, malah kehidupan peribadinya dikawal ketat bapa dan abangnya.
Bapanya, Mohd Baharum Abdul Rahman dan ibunya, Aishah Rahman berpisah sejak Saleha berusia 10 tahun. Ibunya, wanita kacukan Inggeris – Belanda pulang ke England selepas bercerai. Saleha dan abangnya, Sam (vokalis kumpulan Bunkface) ditinggalkan bersama bapa, manakala kakak sulungnya, Rosnah Tracy pula dibawa ibunya.




Bagaimanapun, ada yang beranggapan Saleha, gadis suka bersosial apabila gambarnya berparti dan berpelukan dengan beberapa jejaka mat salih tersebar dalam internet, baru-baru ini. Sedangkan beberapa gambar berkenaan dirakamkan Saleha bersama sanak saudara sebelah ibu dan dicuri daripada laman Facebook miliknya.

“Walaupun saya tidak mempunyai ibu seperti orang lain, tetapi bapa dan abang menjaga saya dengan baik. Malah, keluarga sebelah bapa yang ramai sentiasa mengambil berat mengenai saya dan Sam. Bapa sentiasa menemani saya ke lokasi penggambaran mahupun uji bakat. Saya tidak dilepaskan sewenang-wenangnya.

“Hubungan saya dengan ibu baik walaupun kami terpisah jauh. Saya sering mengunjungi ibu dan kakak sulung di England jika mempunyai masa yang terluang. Sam pula seorang abang yang tegas dan sentiasa mengambil berat.

“Sikapnya berbeza ketika bersama teman-temannya. Saya lihat Sam gila-gila bersama temannya, tetapi tidak ketika di rumah. Saya masih teringat pesanan Sam, jangan buat sesuatu yang memalukan keluarga, tetapi akhirnya saya terperangkap dengan kontroversi apabila gambar bersama sanak saudara sebelah ibu tersebar di internet, baru-baru ini. 
“Gambar itu dirakamkan ketika majlis perkahwinan kawan baik saya di Kuala Lumpur dua tahun lalu. Ketika itu, saya belum bergelar pelakon lagi. Ibu turut berada dalam satu daripada foto yang tersebar itu. Saya rasa dianiaya apabila gambar tersebar ketika nama saya mula meniti di bibir peminat dan drama Nora Elena mendapat rating tinggi ketika disiarkan di kaca TV3. 

“Ia seolah-olah cubaan mahu menjatuhkan nama baik saya. Ramai menuding jari mengatakan saya suka bersosial dan hidup bebas. Bagaimanapun, saya reda mungkin inilah bayaran yang diterima apabila memilih menjadi pelakon. Selepas ini, saya harus berhati-hati dalam apa juga tindakan. Saya masih terlalu mentah untuk memahaminya, tetapi saya tidak mahu diseret dengan kontroversi berpanjangan. Saya akan sentiasa belajar daripada kesilapan,” kata anak bongsu daripada tiga beradik ini.

Saleha juga menjelaskan, dia tidak mahu menjadi pelakon yang `meletup’ menerusi kisah kontroversi. Dia tidak kisah namanya meniti populariti dengan perlahan, walaupun sudah bergelar pelakon sejak tiga tahun lalu.

“Ada yang bertanya kenapa sudah tiga tahun berlakon tetapi nama tidak menginjak popular dan belum berlakon filem? Saya tidak nafikan, saya tidak popular mana, tetapi sejak drama Nora Elena disiarkan, kehadiran saya mula mendapat perhatian. Saya berlakon bukannya mahu mengejar populariti, kalau boleh saya mahu nama saya bersih daripada kontroversi.

“Tetapi saya sebagai manusia hanya mampu merancang, takdir akan menentukan segala-galanya. Saya tidak nafikan, menerima beberapa tawaran berlakon filem di awal kemunculan, tetapi terpaksa menolak disebabkan saya terikat dengan pelajaran. 

“Selain itu, saya mahu menimba pengalaman menerusi berlakon drama terlebih dulu, saya mahu mempelbagaikan watak. Saya tidak mahu terkejar-kejar, sedangkan lakonan saya masih banyak kelemahan,” kata gadis kelahiran Basildon, England itu.

Gadis yang diperkenalkan menerusi drama bersiri, Kecuali Cintamu yang disiarkan menerusi Astro tiga tahun lalu itu berkata, dia tidak selesa jika dikaitkan dengan abangnya, Sam malah banyak fotografi bersama Sam ditolak secara baik.

“Saya tahu abang saya popular. Disebabkan itulah, saya dan Sam memilih jalan masing-masing, malah Sam juga tidak pernah mengaitkan saya dalam kerjayanya. Dia juga mahu saya berdiri dengan sendiri dalam membina kerjaya sebagai pelakon. Saya juga tidak mahu dianggap menumpang populariti Sam. Biarlah saya rasa susah seperti Sam merasainya dulu sebelum menempa nama. Bagaimanapun, maaf bukan saya jual mahal untuk bergandingan dengan Sam, sebaliknya saya dan Sam punya prinsip masing-masing,” katanya.

INFO: Siti Saleha
Nama: Siti Saleha Mohd Baharum
Usia: 21 Tahun
Tarikh Lahir: 14 Mac 1990
Tempat Lahir: Basildon, England
Drama: 5 Jingga, Kasut Tumit Tinggi, Kecuali Cintamu, Di Bawah Ketiak Isteri, Kapten Boleh, Farah, Zaleha, Puaka Topeng Putih, Hati Batu, Raya Mona, Kau Laksana Bulan, Awan Dania, Habil & Qabil, Ustaz Amirul & Nora Elena
Iklan: Maxis, Astro, KFC, Celcom, Hotlink, Necafe, Gardinier, Pantene, Honey Soft dan Wrigley's Double Mint. 



Pautan :
www.bharian.com.my

23 July 2011

Rahsia Tapak Tangan : 4

Saturday, July 23, 2011 0 Comments
Kurang Air Dalam Badan



Gambar diatas menunjukkan tanda-tanda kekurangan air didalam badan kita, bila kita sebut @ bercakap mengenai air, tidak ramai mengamalkan air yang secukupnya di dalam badan.

Mungkin kita dah biasa dengar 8 gelas sehari kan? Banyak keburukan sekiranya badan kita kekurangan air.
Tahukah anda bagi kaum adam perlu minum 3 liter sehari dan kaum hawa 2.5 liter sehari @ anda boleh amalkan mengikut kaedah solat 5 waktu.

Nak tau caranya? Ok jom kita study dengan menggunakan air botol mineral water (kecil)
Botol 1 : minum setengah botol sebelum subuh & selepas subuh
Botol 2 : minum setengah botol sebelum zohor & selepas zohor
Botol 3 : minum setengah botol sebelum asar & selepas asar
Botol 4 : minum setengah botol sebelum maghrib & selepas magrib
Botol 5 : minum setengah botol sebelum isyak & selepas isyak
Maka cukuplah 2.5 liter air dalam badan kita.

Atau mengikut keselesaan anda.. ingat.. badan kita 75% adalah air.. jadi jangan lupa minum air yang secukupnya .. ok selamat mencuba J

Timang baby baru

Saturday, July 23, 2011 0 Comments
Wow dah lama CF tak timang baby or pegang baby ni , tadi sempat berkunjung ke rumah Cik Raihan kita kebetulan kakaknya Wahida bersalin baby pertama.

Mula-mula takutnya, CF ni kaso sikit hehe, bukan apa baby Nur Suhaili seberat 2.6kg, tapi baby ni ada angka nombor 3 patutlah cergas, padahal baru berusia 2 hari, pandai senyum comel sangat-sangat.

CF ambil berkat hehe .. mmm faham-faham je le maksud CF ni hehe..

Seminar Anjakan Rahsia Diri

Saturday, July 23, 2011 0 Comments

Baru-baru ini CF, CA n En Muaz telah menghadiri Seminar Anjakan Rahsia Diri yang telah di sampaikan Encik Noor Azahar Mokhtar yang juga anak didik Dr Azizan Osman aka DAO.

Seminar ni adalah luar biasa, kita dapat menilai kekurangan kelebihan tentang diri kita. Mencari dan berubah dari buruk kepada baik dengan syarat kita NAK berubah.

Melalui Tarikh Lahir kita mampu BERJAYA. Ye ke CF ni.. yo yo oo jer .. BETUL ni bukan main-main dan cobaan tapi ia adalah KENYATAAN !! yang sangat LUAR BIASA.

Bila CF dengar kisah hidup Encik Noor Azahar Mokhtar ni yang asalnya pendiam dan lain-lain lagi, tertanya-tanya bagaimana Encik Noor Azahar Mokhtar ini BERJAYA.

Tu sebabnya kita nak berjaya kita TERPAKSA kawan dengan orang yang BERJAYA barulah kita boleh berjaya. BETUL TAK?

Apa pun Seminar ini MEMBANTU dan menambah keyakinan CF dalam merencakan hidup ini.. hidup ini perlukan MOTIVASI untuk berjaya.

Kepada pelajar CF nantikan dan tunggu ... CF akan kongsi bersama ILMU yang CF miliki bersama uolss ok..

21 July 2011

berkurun

Thursday, July 21, 2011 0 Comments
Opss lama tak update laman blog ni. Sekarang  ni CF di Melaka ada urusan. CF guna perkhidmatan internet yang pihak hotel sediakan ni.

BLOG ni adalah sebahagian darah daging CF. Sehari tak berkunjung ke laman blog-blog rasa bertahun. Wah wah bermadah helahlah pulak CF hehe..

Tah apa lah syarikat bekalan internet ni 'dera' CF n block line 'berukband' CF bukan tak bayar tapi de agen ni kata dah submit.

Bila CF call 'tempat tu' katanya bukan dia.. masalah agen ni.. tapi masalah dot..dot..

nota :
Perintah berkurung '1 minggu' dikenakan ke atas CF..
menyesal tak guna dah..hehe

                     

17 July 2011

Bila CF 'berposing'

Sunday, July 17, 2011 0 Comments
Amboi-amboi cek kak kita ni .. berposing sakan lagi you... utama-utama sekali terima sangat-sangat kat adik kesayangan ku ni Tie-Fatimah kami 1 minat yang sama suka mencuba perkara baru.. dimana Tie adalah juru foto bagi gambo-gambo sewaktu dengannya..

Gambo-gambo yang Tie aka Mah ambik ni mmm mantappp.. kalau orang lain kata pigiiii daaaa.. ada aku kisahhh hehe...

ni adalah gambo KALI PERTAMA berposing aksi ni k.. belum pernah aksi gila-gila ni CF buat.. cuba sesuatu yang baru apa salahnya kan...

Gambar ni paling CF suka tah kenapa...


15 July 2011

Melaka : 1

Friday, July 15, 2011 0 Comments
Pada bulan April yang lalu di 1 laman blog CF ada menyiarkan post Melaka Rivers Cruise dan sebelum ni hanya tengok dalam media cetak elektronik je..

Tapi alhamdulillah CF dapat melihat sendiri malam waktu malam .. memang menarik la Melaka ni , bayangkan CF terpaku melihat di sepanjang jalan @ Melaka ni ..

Melawat Melaka bererti Melawat Malaysia :)

14 July 2011

Rahsia Tapak Tangan : 3

Thursday, July 14, 2011 1 Comments


WARNA TAPAK TANGAN

Tapak Tangan Warna Merah Yang Jelas :
Kolestrol, Salur Darah Tersumbat.

Tapak Tangan Pucat :
Kurang Darah/Darah Rendah

Tapak Tangan Hitam:
Toksid Tinggi

Tapak Tangan Warna Kemerahan +Putih :
Sihat



Nasihat Nabi S.A.W

Thursday, July 14, 2011 0 Comments
"Nasihatilah wanita dengan nasihat yang baik. Sebab wanita dengan itu diciptakan dari tulang rusuk paling bengkok dan tulang rusuk yang paling bengkok itu adalah bahagian atas. Jika engkau meluruskan dengan kekerasan, tentu ia akan patah. Jika engkau membiarkannya bengkok, tentu dia akan bengkok terus."

13 July 2011

Pokok

Wednesday, July 13, 2011 0 Comments



Tersesat malu bertanya
Tak tahu tak tahu ke mana
Terlalu banyak alasannya
Ku terdiam
Menyusur di kaki lima
Terlihat bayang wajah kelmarin
Tersentuh hati bagai luruh

Chorus

Tanya sama pokok apa sebab goyang
Jawab angin yang goncang
Terbang burung terbang
Patah sayap diduga
Seandainya rebah
Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam
Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh

Ulang Chorus
Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada
Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam
Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh
Tanya sama pokok

12 July 2011

Siapa kita yang sebenarnya?

Tuesday, July 12, 2011 0 Comments
Assalamualaikum Selamat Pagi yang Luar Biasa.

Alhamdulillah kita masih dipinjamkan nyawa untuk bernafas dibumi Allah SWT amin... syukur sangat-sangat hari ni dapat kembalikan kesihatan & senyum pun panjang lebar hehe..

Nak jadi Luar Biasa antara salah 1 kunci adalah SIHAT? Sihat Fizikal dan Sihat Mental.

Sabtu yang lalu CF, CA & EM ke Melaka. Memandangkan hari Ahad ada Seminar Hidup Luar Biasa
jadi kami sempat la berjalan-jalan ... ternyata Melaka ni bandar yang bersejarah.. tapi CF antara negeri yang paling suka adalah Melaka. Kebetulan CF sukakan sejarahnya dan sejarah sewaktu dengannya .. hehe

Jutaan terima kasih kepada Amir  yang rajin bawa kami jalan-jalan. Amir boleh dikatakan ramah dan cepat mesra. Kongsi Ilmu. Terima kasih adikku yang baik hati Cik Adawiah kerana telah berurusan dengan Amir bagi memudahkan perjalanan ke sana. Maklumlah ni kali pertama ke sana dengan bas tapi sebelum ni CF datang dengan berkereta.

Semuanya telah ditentukan Allah SWT dan semuanya dengan izinNYA.

Terima kasih Muiz & Amir anda HEBAT & LUAR BIASA. Kenapa CF cakap macam tu? Sebab mereka ni pakar dalam KENALI "RAHSIA" POTENSI DIRI MELALUI TARIKH LAHIR. Memang Luar Biasa.

Seminar ini akan di sampaikan oleh Encik Noor Azahar Mokhtar dan CF difahamkan beliau ni adalah anak didik Dr Azizan Osman aka DAO.

Kenapa CF patut hadir ke seminar ni? apa yang CF boleh katakan ia adalah LUAR BIASA setelah Muiz menilai diri CF. 90% adalah tepat !!! hebat tu.. bayangkan lah CF sampai menongkat dagu bila Muiz buat penilaian.. CF antara orang yang sangat-sangat berahsia dari segi tahun kelahiran. Walaupun tak diberi tahu tahunnya tapi dia ni sangat luar biasa dapat membuat penilaian dan penilaian tu adalah TEPAT !!!

Kali pertama dalam hidup orang luar biasa macam ni CF jumpa, nampak sangat sebelum ni jumpa orang biasa-biasa hehe.. tak lah gurau je hehe..

Dalam hidup kita ni buat apa pun kalau tak tau potensi diri mungkin kita tak kemana. Mungkin tak semestinya betul apa yang CF katakan ni.

Gambar  di PS oleh CF melalui : FB Amir 

Cepatttt.. tiket tak banyak yang ada.. jangan fikir 2,3 kali cepat bertindak sekarang... nak sertai boleh buat carian di  FB Muiz atau FB Amir

Ilmu kita kongsi bersama.
CF aka Cik Farizan.

Ana

Tuesday, July 12, 2011 0 Comments
mm siapa ana ni ? Ana ni nama penuhnya Nurul Farhana binti Simin, kami tak jumpa hampir 3 tahun. Lama tu.. pagi tadi dapat berjumpa dan bersua muka, rindu lama bertaut kembali. Alhamdulillah rezeki dari Allah Taala.


3 tahun berlalu.. kini Ana aka Farhana menghantar adiknya menuntut ilmu di IPM Munshi PERTAMA di Pantai Timur.

Selamat Datang Pelajar Baru Sesi Julai 2011

11 July 2011

Post ke 100

Monday, July 11, 2011 0 Comments
Assalamualaikum selamat pagi. semoga pagi ini Hidup Luar Biasa dan Hebat sekali.


Diam tak diam post yang ke-100 kat blog CF ni.. mmm apa nak cite ek.. eh banyak tau uols.. apa pun bersabau.. 


CF ke Melaka baru ni.. fuhh banyak nak cite ni.. cer cite CF.. dok nanti-nanti .. apa da..



8 July 2011

Rahsia Tapak Tangan : 2

Friday, July 08, 2011 0 Comments

Tanda :
BINTIK2 PUTIH PADA TAPAK TANGAN

 SIMPTOM
Cepat marah/emosi
darah keluar berbuih bila dibekam 
suara tinggi
pandangan tajam

 PUNCA 
 
Masalah usus
Makan selang seli dengan air
Banyak bercakap
Pembedahan perut
Minum guna straw

Pemakanan: contoh makan buah nangka

Rahsia Tapak Tangan : 1

Friday, July 08, 2011 2 Comments
Mesti ramai nak tau CF ambil dari mana artikel ni.. dulu CF aktif menghadiri majlis ilmu, dan bahan ni Disediakan oleh PJS PUAN NORHANI KONTING.

Bukan apa CF terpanggil nak share dengan uols..

Jom kita tengok apa kelebihan tapak tangan anugerah Allah Taala kurniakan untuk kita.

Fakta :
Analisis tapak tangan digunakan oleh bangsa Yunani
Saraf tapak tangan boleh mengesan 4-5 % peringkat awal penyakit.
Tahu kelemahan organ.
Tersimpan seribu rahsia kesihatan.

Sihattt sudaaaa

Friday, July 08, 2011 0 Comments
Alhamdulillah CF dah mula sihat sikit malam ni.. tadi dapat jumpa Dieyaa, borak-borak dengan bekas pelajar dalam fon..

mmm terus hilang domamm hoho..alhamdulillah .. upe-upenya terapi jiwa bila dapat berborak-borak..

Dieyaa kata CF pelakon.. huhu pelakon tak diiktiraf.. bukan apa CF boleh bawak pelbagai karakter.. kalau sakit pun tak nampak sakit..

Tapi jangan pelik tengok CF .. bila datang melawat kami disini..

mmm rahsia..

Auto Publish

Friday, July 08, 2011 0 Comments
ape kess nak guna auto publish ?? hai CF kamoo ni tak tau ke kamoo bizi memanjang
ape pon CF tak bape suke dengan auto publish ni..

haaa sudahhh CF jangan nak ngada-ngada k .. kamooo tu bizi.. ghetii..

nak tak nak mmm kena guna juge lee..

CF dapat Coklat

Friday, July 08, 2011 0 Comments
Terima kasih kat Zulheda n Natasya
buat susah-susah je..
macam tau-tau je CF suka Coklat

this is my peberet hehe

7 July 2011

Besday Raihan

Thursday, July 07, 2011 0 Comments
Entry ni dah basi kottt 
Besday Raihan 29.06.2011 tuuu
Apa pun Cf nak ucapkan
Happy Birthday 
Semoga dipermudahkan segala urusan 
dan dalam lindungan Allah Taala

Staff IPM Munshi

Sakit beri petanda

Thursday, July 07, 2011 0 Comments
Hari ni badan tak sihat ... mmm tak lama rasanya badan tak sakit... walaupun sakit-sakit hari ni CF boleh buat blog cantik-cantik.. mmm gile koje CF ni.. tadi dah rehat n tido dah.. ni pun tengah buat keje .. tapi sekarang ni kena pelan-pelan kurangkan keje berlebihan.. badan tak dapat rehat secukupnya..


Sebenarnya .. sakit ni memberikan kita petanda ... kalau tak nak mengatasi masalah ni .. kita akan diatasi.. mmm faham-faham je lah ape maksud CF ni hehe..

Hakim tegur anak Sosilawati tidak ingat ketika disoal balas

Thursday, July 07, 2011 0 Comments
SHAH ALAM: Anak sulung Datuk Sosilawati Lawiya, Erni Dekritawati Yuliana ditegur Hakim Datuk Akhtar Tahir kerana kerap menjawab tidak ingat dan tidak pasti kepada kebanyakan soalan peguambela ketika sesi soal balas. 

Akhtar berkata: "kejadian ini baru saja berlaku Ogos tahun lalu, kamu sepatutnya masih ingat dengan jelas apa berlaku. Jawapan kamu tidak pasti dan tidak ingat sukar untuk diterima. Bagaimanapun, ia adalah keterangan kamu, namun saya nasihatkan supaya kamu cuba ingat kembali dengan baik sebelum menjawab soalan."
Gambar : BH Online
Erni berkata, beliau sukar mengingat kerana ketika itu dia dalam keadaan kelam kabut kerana ibunya hilang, manakala mereka yang bersama ibunya juga tidak dapat dihubungi.


Bagaimanapun, katanya, beliau akan berusaha cuba mengingatkan kembali dengan baik apa yang berlaku.

Izin

Thursday, July 07, 2011 0 Comments
Alhamdullilah dengan izin Allah taala kita dapat menghirup udara segar dan masih bernyawa, masih diberi tahap kesihatan yang baik.

Alhamdulillah semuanya dengan izin Allah taala.

6 July 2011

Pulut Kuning

Wednesday, July 06, 2011 0 Comments
Aduhai, lama tak update, bukan tak ada cerita, tapi bizi.. mm alasan la U ni CF .. hehe
CF ucapkan terima kasih Dieyaa dan Iasah kerana telah menghadiahkan CF and warga Munshi
pulut kuning mm sedap tu...


no.picture..

5 July 2011

Kempen Latihan Kerjaya oleh Zie Madini aka http://princessredbloodsnow.blogspot.com

Tuesday, July 05, 2011 2 Comments
Zie Madini dan 2 rakan lain telah berkongsi pautan.

lebih kurang sejam yang lalu ·