1 March 2012

Rancang-rancangkan hari anda


Kenapa orang kelam-kabut tak tentu pasal? Kalau ada pasal, boleh tahan. Tapi ini, tak ada pasal tapi kelam-kabut memanjang. Jawabnya, sebab hari yang anda tempuhi  ni tak pun anda rancang semalam. Tak percaya? Tengoklah esok. Akan kelam-kabut juga sebab perancangan hari ini anda tak buat.

Merancang ni kena buat hari-hari. Pasal tu ada orang pakai diari. Tapi sekarang, orang kurang pakai diari  sebab handphone boleh ingatkan kita. Macam-macam perancangan boleh dibuat melalui handphone.

Handphone bukan setakat berbual aje, macam-macam kegunaan dia. Jadi, rancang hari anda dengan betul supaya tak kelam-kabut.

Orang yang mudah kelam-kabut selalunya tak cemerlang . Dengar sekali lagi, orang yang mudah kelam-kabut selalunya tak cemerlang dan terbarai masa. Relaks, jangan gopoh- gapah. Gopoh-gapah tu daripada syaitan, bertenang-tenang tu daripada malaikat.

Ini ada tiga tips macam mana supaya tak kelam kabut. Mula-mula pada awal pagi, amalkan mandi. Mulakan dari bawah ke atas dan bukan dari atas ke bawah. Basahkan kaki dulu. Kemudian, perlahan bawa air ke atas sampailah ke puncak kepala. Lepas tu barulah nak mandi macam mana pun, ikut sukalah, nak buat stail gajah mandi ke, nak buat gaya kupu-kupu ke, gaya lentang ke, gaya bebas ke, bahkan gaya koboi atau kuak depan, lantak koranglah. Tapi ingat, mesti mulakan dari kaki dulu kemudian bawa ke atas.

Amalkan mandi macam ni sepanjang masa dan tengok kesannya. Apa yang pasti ialah anda akan lebih tenang.

Dengan mencurahkan air ke kaki dulu, kebiasaannya seseorang itu akan berada dalam arus alpha iaitu arus ketenangan dan kepintaran. Ingat ya, orang yang cemerlang selalunya tak gopoh.


gambar : apisv2.com

Catitan : Terima kasih rakan penasihat yang sering memberi sokongan tanpa jemu.
[Auto Publish] Bahan cerita ini CF pesan pada diri sendiri 

2 comments:

  1. Pilihan Pertama : Dengan mencurahkan air ke kaki dulu, kebiasaannya seseorang itu akan berada dalam arus alpha iaitu arus ketenangan dan kepintaran. Ingat ya, orang yang cemerlang selalunya tak gopoh.

    Tambahan : Amalkan Garam Mandian

    ReplyDelete