15 April 2012

Renungan Terakhir


Seorang bapa pulang ke rumah dalam keadaan letih disambut oleh anak lelakinya yang berusia tujuh tahun di muka pintu.

"Ayah, boleh Amin tanya satu soalan?
"Ya, nak tanya apa?"
"Berapa pendapatan ayah sejam?"
"itu bukan urusan kamu. Kamu apa nak sibuk tanya?"
"Amin saja nak tahu berapa ayah dapat sejam bekerja di pejabat?"
"20 ringgit sejam"

"Oh......," kata si anak tunduk menekur lantai. Kemudian memandang wajah ayahnya semula sambil bertanya, "Ayah ... boleh tak Amin pinjam sepuluh ringgit daripada ayah?"

Si ayah mula menjadi berang dan berkata. "Oh, itu ke sebabnya kamu tanya pasal pendapatan ayah? Kamu nak buat apa sampai nak mintak sepuluh ringgit? Nak beli barang mainan lagi? Jangan nak membazir. Ayah kerja penat-penat bukan untuk buang duit sebarangan. Sekarang pergi balik ke bilik dan tidur, dah lewat dah ni...

Kanak-kanak tujuh tahun itu terdiam dan perlahan-perlahan melangkah ke bilik tidurnya. Si ayah duduk di atas sofa dan mula memikirkan mengapa anaknya yang kecil itu memerlukan duit sebanyak itu.

Kira-kira dua jam kemudian si ayah kembali tenang dan terfikir kemungkinan anaknya benar-benar memerlukan duit untuk keperluan di sekolahnya kerana anaknya tidak pernah meminta wang sebanyak itu sebelum ini.

Dengan perasaan bersalah si ayah melangkah menuju ke bilik anaknya dan membuka pintu. Didapati anaknya masih belum tidur.

"Kalau kamu betul-betul perlu duit, nah ambillah sepuluh ringgit ini, " kata si ayah.

Kanak-kanak itu segera bangun dan tersenyum girang. "Terima kasih banyak ayah," katanya begitu gembira. Kemudian dia tercari-cari sesuatu di bawah bantalnya dan mengeluarkan sekeping not sepuluh ringgit yang sudah renyuk.

Bila ternampak duit itu si ayah kembali berang, "Kenapa kamu mintak duit lagi sedangkan kamu dah ada duit sebanyak itu?" jerkah si ayah.

Si anak tunduk tidak berani merenung wajah ayahnya. "Duit ini Amin kumpul dari belanja sekolah yang ayah beri tiap hari. Amin minta lagi 10 ringgit dari ayah sebab duit yang Amin ada sekarang tak cukup," jawab si anak perlahan.

"Tak cukup untuk beli apa??" soal balik si ayah.

"Ayah, sekarang Amin sudah ada 20 ringgit. Ayah ambil duit ni. Amin nak beli sejam dari masa ayah. Amin nak ayah balik kerja awal besok. Amin rindu nak makan malam bersama ayah," jawab si anak tanpa berani memandang wajah ayahnya.

Kongsi kisah teladan ini bersama mereka yang disayangi, atau mungkin lebih baik lagi, kongsi masa anda bersama  yang bernilai RM20 itu dengan orang yang tersayang.

Buat mereka yang bekerja bertungkus lumus sepanjang masa, kisah ini sekadar peringatan. Harus diingat, dalam kesibukan seharian kita tidak sepatutnya membiarkan masa berlalu begitu sahaja tanpa meluangkan masa bersama mereka yang memberi makna dalam kehidupan kita.

Cuba kita fikirkan, setekun mana kita berkhidmat untuk syarikat di tempat kita bekerja, kita tidak begitu mudah digantikan andainya kita ditakdirkan tiada esok hari. Hanya keluarga dan teman rapat yang akan benar-benar merasai kehilangan.

FAMILY= Father And Mother I Love You  

Dah baca tekan button like ye.. terima kasih :)

1 comment:

  1. sentiasala ingat kepada org tersayang...

    ReplyDelete