27 Dec 2014

Panduan warna pakaian harian anda.


PANDUAN WARNA PAKAIAN HARIAN MENGIKUT FITRAH ALAM DAN PSIKOLOGI
Digubal semula: Dr. Muhammad Aziz Shah Mohamed Arip/ drazizshah-nlp-est.blogspot.com

Hari : Isnin 
Warna Pakaian Harian : Putih
Psikologi  Warna :  Psikologi putih melambangkan ketenangan,  keheningan dan kesucian. Putih menangani stres.

Hari : Selasa
Warna Pakaian Harian : Pink, Violet
Psikologi Warna : Pink adalah kasih sayang, mencintai dan penuh emosi kasih dalam perhubungan manusia.

Hari : Rabu
Warna Psikologi Harian : Biru
Psikologi Warna : Biru warna komunikasi, suka berbual, meluahkan idea dan niat. Biru juga warna penawar bagi penyakit dan racun.

Hari : Khamis
Warna Psikologi Harian : Kuning, Oren
Psikologi Warna : Kuning pada waktu pagi adalah kreativiti dan oren pada waktu petang adalah keinginan, nafsu dan cita-cita.

Hari : Jumaat
Warna Psikologi Harian : Hijau
Psikologi  Warna : Hijau adalah warna ilmu, fakta dan kehidupan yang sentiasa hidup atas ilmu dan muhasabah diri.

Hari : Sabtu
Warna Psikologi Harian : Merah
Psikologi Warna : Merah adalah warna bertindak, aktif, agresif dan memulakan sesuatu.

Hari : Ahad
Warna Psikologi Harian : Hitam
Psikologi Warna : Hitam bukan warna, tetapi ketiadaan cahaya. Psikologi hitam adalah kekuatan yang menarik semua tenaga alam menjadikan diri lebih kuat, berevolusi, berkeyakinan dan teguh.

 di taip oleh www.nurfarizan.com




21 Dec 2014

Tak Sangka "Praktikal 30 Hari Saya Ditawar Kerja Dengan Mudah"







Hanif mahu mencari peluang pekejaan yang lebih baik. Dalam pada masa hanif belajar, hanif juga bekerja di salah sebuah pusat beli belah sejak dari zaman persekolahan lagi dia memang rajin mencari duit poket sendiri.
.
.
Oleh kerana mahu mencari peluang pekerjaan yang lebih baik, satu hari hanif ternampak papan iklan peluang belajar dalam bidang pengurusan pejabat.
.
.
Hanif tidak melengahkan masa terus mendaftar masuk belajar. Melalui kursus ini hanif didedahkan ilmu asas pejabat. Dari situ hanif mempelajari teknik etika kerja, teknik berkomunikasi dengan baik, membuat permohonan kerja dan juga teknik temu duga.
.
.
Hanif akui yang dulu selalu datang lewat kini telah mula buat perubahan, biasanya kerja selalui bertangguh dan banyak perubahan selepas mengikuti kursus kerjaya ini.
.
.
Selepas tamat 6 bulan berkursus hanif didedahkan dengan dunia praktikal bagi memahirkan lagi setiap ilmu yang dipelajari.
.
.
Pada satu hari hanif mendapat panggilan dari cikgu cf yang menawarkan peluang pekerjaan walaupun hanif ketika itu baru menjalani praktikal 1 bulan di salah sebuah syarikat di kuantan.
.
.
Betullah kata cikgu sekiranya kita berilmu. Kemana pun pergi rezeki tetap menanti yang penting kita ikhlas dan rajin berusaha.
.
.
Alhamdulillah sesi temu duga segalanya berjalan lancar.
.
.
Kurang dua minggu dari sesi temu duga hanif mendapat panggilan telefon dari HQ Puspakom dan diterima bekerja dan mula bekerja pada 08/12/2014.
.
.
Syukur alhamdulillah kerana hasil usaha hanif selama ini membuahkan hasil dari belajar di Institut Perdagangan Munshi Kuantan menggunakan duit poket sendiri, hanya sempat menjalani praktikal 1 bulan saja kini telah menjawat jawatan pembantu tadbir di Puspakom Kuantan Pahang.
.
.
Sekarang ni ada pengambilan pelajar baru pada 6 Januari 2016 boleh dapat diskaun whatsapp


019-988 6045 Tuan Fauzan (TF)
013-928 6895  Cikgu Izat (CI)
011-1511 6182 Cikgu Farizan (CF)
014-2197966 Cikgu Adawiah (CA)

kami sedia membantu untuk uruskan kemasukan kali ini.





Ilmu Storytelling Tuan Izan

Bismillah,

Selamat menikmati hari Ahad yang berbahagia ini.Mohon maaf agak lama tidak membuat sebarang post di laman blog nurfarizan.com akibat beberapa masalah teknikal yang tak dapat diceritakan disini. Apa pun saya CF tetap merindui dunia blogging ni yang dah jadi darah daging saya sejak 4 tahun yang lepas.
.
.
Oh ya banyak yang berlaku sejak hampir 1 bulan tidak berblogging. Cerita kisah peribadi? oh tidak pasal kerjaya okey. Jika nak dikongsikan dari pagi ni sampai pagi esok pun tak habis.
.
.
Yang menariknya adalah belajar bagaimana menulis storrytelling dan gurunya adalah Tuan Izan. Ilmu ni lah yang CF cari selama ni. Cer kongsikan? Oh ilmu belum habis dituntut dong .. haha .. gi mana seh mau kongsi haha
.
.
Hari-hari mengadap group Tuan Izan, best pulak storytelling dan pelajar-pelajar Tuan Izan berkongsi storytelling dan yang bestnye Tuan siap betulkan sekiranya storytelling kita salah.
.
.

Cop..cop..cop storytelling tu untuk apa ya? Ha bagi anda yang nak buat bisnes ke dalam erti kata menjual tu memang sesuai belajar ilmu ni, sebab orang tak suka dengar perkataan menjual bukan? tapi orang suka dengar cerita betul..betul .. So konsep story mory ni agak sesuai lah untuk uolss hehe
.
.
Nantikan CF akan kongsikan beberapa storytelling yang telah dipelajari dalam kelas online Tuan Izan. Part tajuk CF masih kurang mahir lagi. Tuan nak belajar lagi ilmu storytelling. Best cikgu (tuan izan) ni walaupun kita belajar dalam kelas online. Boleh dikatakan mudah faham walaupun CF ambil masa untuk faham .o.o



1 Dec 2014

Tempoh Bayaran Balik Pinjaman Trengkas K3/2014

Terima kasih kerana mengikuti kursus trengkas di Institut Perdagangan Munshi. Berikut senarai nama pelajar yang telah membuat pinjaman atau bayaran tertunggak sepanjang tempoh berkursus. 

Pembayaran boleh dibuat serendah :
RM50 (8 x bayar)
RM100 (4 x bayar)
RM200 (2 x bayar)


Cara bayar  :
Taip TRK hantarkan ke 011-1511 6182

Pertanyaan hubungi Bahagian Pengurusan & Hal Ehwal Pelatih 
Cik Nur Farizan (CF) di talian 09-553 1036.
  
Sijil Kursus akan dikeluarkan setelah pelajar membuat Bayaran Balik Pinjaman Trengkas.

TRENGKAS K3/2014

Senarai Nama Peminjam Trengkas K3/2014
Tempoh Bayar Balik   Disember 2014 –  Disember 2015
Jumlah Pinjaman: RM400


NAMA : EMIRASHIDAH BINTI ISHAK
NO MATRIK : SK-PP 03/5930/14
Tunggakan: RM200



NAMA : NUR IKA SYUHADA BT ABDUL HAMID
NO MATRIK : SK-PP 03/5931/14
Tunggakan: RM400