17 Sep 2015

Tanda Tanya Pengirim Mee Siput Dah Pun Terjawab.

Thursday, September 17, 2015
Bertuah sungguh pelajar cf ni

sesajer kan nak buat suprise

si Fara Karim memang bertuah

Thanks dear Fara masih mengingati

walau pun telah tamat berkursus tahun 2012

Semoga Allah mudahkan urusan dan

rezeki Fara ye,

Hehe selalu aje tertukar panggil Umi

Marah si Fara. Adik beradik Fara

4 orang join kursus kat IPM :)


=================================
Posting sebelum ni.

Pintu pejabat diketuk
dan dibuka.

abang pos laju dengan
penuh senyuman

walaupun bukan kali pertama
abang posmen ni sampai
ke pejabat cf.

sebelum bungkusan diserah
abang posmen ni akan
sebutkan nama. untuk kepastian.

dia minta sainkan dalam
kekotak borang yang disediakan
sebagai sah penerima bungkusan.

katanya lagi. "untuk bil 83 & 84.
nama, ic dan tandatangan".

dalam hati
amboi siap dua kekotak perlu
ditanda tangan.

seusai abang posmen pergi.
cf membelek belek nama
pengirim.

nama pengirim syarikat
alamat muar johor.

terus capai handphone
save nombor pengirim

pada mulanya taip no telefon
manalah tau pernah save
sebelum ni.

cf cuba wassap. dah ada
tanda tick biru. online.
namun tidak respon.
barangkali sibuk dengan
tugasan.

masih tertanya tanya siapakah
pemberi mee siput. 2 bungkus.
berat setiap satunya adalah 500 gram.

satu bungkus nama cf satu lagi nama cf juga
dalam kurungan nama glemer Sir Sharif Zafar Abu Hashim. es.

#belumpernahordermeesiput
#nurfarizannasir









Engkau

Thursday, September 17, 2015
Engkau ada di tiap detikku
membayangiku selalu fikiranku

engkau buat hati jadi beku
memaksa ku 'tuk selalu
merindu

apakah kau merasakan aku?

Engkau memendam cinta padaku

engkau mengalahkan segalanya
segala-galanya


aku tak tahu apa lebihmu
tapi cinta ini membiusku

engkau lebih dari segalanya
ku mahu cintamu

engkau
ada di tiap detikku
membayangiku selalu

fikiranku

apakah kau merasakan aku?
 Aku memendam cinta padamu

engkau mengalahkan segalanya
segala-galanya

aku tak tahu apa lebihmu
tapi cinta ini membiusku

engkau lebih dari segalanya
ku mahu cintamu

cinta ini meyakini aku
bahawa memang ada cinta yang sejati

ini bukan sebuah mimpi
tapi ini perasaan dari hati


apakah kau merasakan aku
aku memendam cinta padamu

engkau mengalahkan segalanya
segala-galanya

aku tak tahu apa lebihmu
tapi cinta ini membiusku

engkau lebih dari segalanya
ku mahu cintamu

ku mahu cintamu



1 Sep 2015

Apa itu metabolisme badan

Tuesday, September 01, 2015
Ramai yang mengalami masalah obesiti selalu berkata “Aku susah lah nak kurus, metabolisme aku tak tinggi”.Betul tak kenyataan tu?. Well untuk menjawap soalan itu, kita kena firstly faham apa itu metabolisme.

Apa dia metabolisme?

Definasi: Ia adalah jumlah kalori yang dibakar oleh badan untuk mengekalkan fungsi dan nyawa. Segala akitivti (termasuk proses pernafasan dan system badan) memerlukan tenaga (sumber calorie). Kalau pembaca eBook saya mengenalinya sebagai BMR atau Basal Metabolic Rate.



Perkara Semulajadi Yang Mempengaruhi Metabolisme

Komposisi Badan: Walaupun dua individu mempunyai berat badan yang sama, individu yang mempunyai berat otot berlebihan akan mempunyai metabolisma yang lebih tinggi kerana otot membakar lebih calorie berbanding lemak.

Genetik: Setiap orang mempunyai struktur tulang dan bentuk badan yang berbeza (mesomorph, ectomorph, endomorph). Orang yang tinggi langsing (seperti pemain basketball) biasanya mempunyai metabolisma melebihi orang seperti Wayne Rooney atau yang berbadan “stocky”.

Umur: Metabolisma akan menurun dengan umur. Dengan itu, keperluan calorie seseorang akan turun over time. Ini kenyataan hidup. Ini sebab utama kerana ramai akan memambahkan berat badan walaupun mengambil makanana yang sama (sewaktu muda).

Perkara Yang Boleh Meningkatkan Metabolisme

Latihan/Semanan: Kombinasi latihan cardiovascular dan mengangkat berat adalah yang terbaik kerana ia akan menolong Zahari dalam meningkatkan calorie output dan juga dalam memambahkan otot.

Makan kerap: Dengan makan 5-6 kali sehari, system-sistem badan sentiasa beroperasi dan keep the body active. Ini akan mengingkatkan kadar metabolisma. Jangan skip meals dengan harapan untuk weight loss kerana skipping meals akan memaksa badan menurunkan kadar metabolisma kerana ia ingat ia sedang “puasa”

Minum Air: Air merupakan kandungan utama badan. Kurang air boleh menurunkan kadar metabolisma. Jadikan air mineral sumber air utama Zahari!

Nutritisi secara am: Apabila umur kita makin meningkat, pengawalan calorie menjadi semakin penting kerana kita tidak lagi memerlukan jumlah calori yang sama.

Makanan Pedas: Walaupun kesan makanan pedas tidaklah mendadak, tetapi ia tetap “panaskan badan” dan mengingkatkan metabolsima.

Supplement: Kebanyakan weight loss supplement dikategorikan sebagai thermobased supplements di mana dia akan menginkatkan metabolisma badan dengan kandungan seperti Guarana, L-Carnitine, Cayenne Extract dll.

Kebanyakan weight loss supplement dikategorikan sebagai thermobased supplements untuk menginkatkan metabolisme badan dengan kandungan seperti Coffee, Guarana, L-Carnitine, Cayenne Extract dll.

Kesimpulan: Walaupun metabolisme bergantung kepada perkara di luar kawalan kita, pastikan anda mempunyai keseimbangan dari segi kawalan pemakanan dan senaman. Kebanyakan masalah berat badanberlebihan atau masalah kurus boleh diatasi dengan pemahaman dan pengamalan fundamental yang baik. Apa-apa pun jangan bergantung kepada suplemen dan makanan tambahan semata-mata.

#nurhimalayansalt #akss #nhs #garamnur #metabolisme #kesihatan #mineral #jomsihat

blog rujukan http://www.nurfarizan.com/2015/09/apa-itu-metabolisme-badan.html



LIKE SHARE COMMENT


.

Follow Us @cfnurfarizan