This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

30 October 2015

Isu Hangat: Perlukah perniagaan online berdaftar dengan SSM?

Isu Hangat: Perlukah perniagaan online berdaftar dengan SSM?
Jawapan: Ya!

Kenapa?

Selaras dengan Akta Pendaftaran Perniagaan 1956 yang menyatakan setiap perniagaan yang mendatangkan keuntungan harus berdaftar dengan SSM.

nota: Akta Pendaftaran Perniagaan 1956 tidak terpakai di Sabah dan Sarawak.
Setelah berdaftar, pamerkan nama perniagaan dan no. pendaftaran perniagaan anda itu. Contoh biasa dibuat ramai peniaga: Dimiliki oleh: ABC Enterprise 123456-X

Keyakinan pelanggan akan meningkat.
Pembeli: Bro ni trusted online seller ke?
Penjual: Boleh semak dengan SSM nama dan no. pendaftaran perniagaan saya. Klik saje e-info. Saya dah daftar dengan SSM. Detail saya semua ada disitu.

Tips membeli secara online:
"Cash on Delivery" (COD) adalah digalakkan selain daripada pos. Sekiranya lokasi penjual dan pembeli adalah berdekatan dan penjual tidak mahu COD, ini adalah meragukan!

Semak di semua platform internet mengenai si penjual seperti Google, forum, blog, facebook group dan sebagainya. Penjual pasti akan meninggalkan "good review" sekiranya bagus dan sebaliknya.

Pastikan nama pemilik no. akaun yang diberikan penjual sama dengan nama penjual atau nama perniagaan/syarikat beliau. Jika si penjual memberikan no. akaun milik orang lain untuk pemindahan duit, ini meragukan!

Pastikan anda mempunyai maklumat lengkap mengenai si penjual. Simpan semua bukti pembayaran, resit dan sebagainya.

Jika boleh, segala urusan dengan penjual dilakukan menggunakan email kerana sekiranya berlaku pertikaian, email2 tersebut boleh digunakan di Tribunal Tuntutan Pengguna. SMS, Whatsapp dan sebagainya tidak boleh digunakan sebagai bahan bukti.

Penjual harus pastikan bayaran telah diterima dari pembeli sebelum pos barang jualan kerana pembeli juga ada yang tidak jujur!




29 October 2015

11 RAHSIA Bagaimana Nak Buat 1 JUTA Sebulan!!

Bagaimana Nak Buat 1 JUTA Sebulan!!

Assalamualaikum Selamat Pagi rakan sahabat semua. Wah pepagi dah bersemangat waja nak memulakan tugas kan.  Pesan DAO iaitu Dr Azizan Osman. Apa yang kita fikir, apa yang kita rasa, apa yang kita rasa dan apa yang kita buat menentukan masa depan kita

Ok pagi ni CF nak sharing Bagaimana Nak Buat 1 JUTA Sebulan!! Best kan tajuk artikel ni. Actually artikel ni CF cedok dari jutawan muda Cik Puan Ernayanee Nur Julaimi

.
.

Projek sejuta sebulan ni bukan projek 1 malam, so its take time & courage.. yang penting tiada perkataan BERPUTUS ASA...Segalanya perlu di bina.

1) TARGET

VISI target ni mesti clear.. 1 MILLION, walaupun dalam akaun ader RM 30 sahaja. Saya letakkan TARGET SAYA DIMANA2.. dompet, atas meja & juga masa log in account bank & juga contengan duit RM1 jadi 1 million. Bila letak target ni minda kita jangan sekali menidakkan target ini bakal terjadi... SHARING TARGET NI dengan orang tang terdekat.. yang tak kan gelakkan kita..hehe... STAFF/ TEAM.. biarkan mereka tahu OUR VISI kita walaupun mereka hanya pekerja bawahan bukan marketing... Biar mereka FEEL & SECURE.. ini bukan company biasa-biasa walaupun kecil.. Dari saya ader seorang staff dulu.. saya dah gtahu awl-awl.. nak jadi millionaire.



KECILKAN TARGET

Yang belum pernah dapat ratusan ringgit , target ratus ringgit, TARGET RIBU RINGGIT, Kemudian target PULUH RIBU, RATUS RIBU... dan paling lama kita nak achieved dari 6 figure ker 7 figure.. ( so walaupun kita ada MAIN target tapi kita fokus mana yang belum dapat dulu & dapatkan. 4FIGURE, 5FIGURE, 6 FIGURE then 7 FIGURE...


2) PRODUK / SERVICE

Produk atau service apa sahaja boleh jadi million.. FOKUS PADA 1 PRODUK / SERVICE . Perlu pastikan kaji produk/service yang ada.. kenapa keluarkan produk ni? paling penting berkualiti atau tidak..? ada yang keluarkan produk yang kurang kesannya. Ini menentukan BESAR ATAU TIDAK REPEAT CUSTOMER kita kemudian nanti.. Sebab kita taknak CECAH MILLION DALAM SEBULAN shaja.. Jual produk kene jatuh cinta pada produk tu..
Berapa bilangan produk/service perlu terjual untuk cecah 1 juta. ? Katakan 1 barang RM100 , maka perlu jual 10 000 produk sebulan. How?

3) TEAM / CAWANGAN / AGENT

Jarang saya nampak company yang boleh buat 1 million takder TEAM. Membina TEAM adalah perkara yang paling penting. SIAPA TEAM KITA? SIAPA yang bersama sama dengan kita.. KITA KENE TAHU LAVERAGE...
OTHER PEOPLE MONEY,
OTHER PEOPLE TIME,
OTHER PEOPLE ENERGY...


Jika kita ader 1 cawangan boleh buat 100k.. kita hanya perlu buka 10 cawangan utk cecah 1 juta. Jika seorang average boleh jual 100produk sebulan, kita hanya perlukan 100 orang agent.. makin kecil kan jumlah nya.. ?


"Ohh.. saya tak suka & reti nak handle AGENT.. saya lebih suker jual RETAIL.?"
Boleh2.. gunakan sistem STAFF MARKETING & ia melibatkan lebih KOS UNTUK MARKETING.. contoh FB ADS.. ( ramai jer cecah 1 million dengan FB ADS ) - ini kene learn betul-betul berguru dengan sifu & kalo boleh hantar ALL staff marketing pergi belajar...
Yang penting ia mesti melibatkan TEAM. So bina TEAM anda.


Saya pernah melihat seorang teman saya.. hanya dapat SALES 1 juta hanya dalam beberapa bulan... Kenapa .. sebab penat.. PRODUK BAGUS.. MARKETING BAGUS.. tapi kerja 3 ORANG takder staff.. bertungkus lumus dari pagi ke petang.... sistem tiada. dan akhirnya.. sales merundum. Kenapa perlu lokek berkongsi REZEKI... dan melabur pada sistem yang bagus.


4) SISTEM / SOP

Kekuatan sistem.. ini juga dinamakan LAVERAGE TOOLS.. apakah sistem yang anda gunakan ? Bagaimana anda menerima order ? Bagaimana SOP pengurusan?

Cara order guna whatsapp / email.? Adakah ia sistem yang bagus? TOOLS yang kita gunakan adalah untuk mengurangkan KESILAPAN & KURANGKAN MASA.. how effective our sistem.? SOP perlu disediakan.. semakin kita kejar 1 juta.. masa kita perlu digunakan untuk LEBIH BERFIKIR! daripada melakukan tugas RUTIN.. Nak tak kalo kita tido sistem gerakkan kejer kita jam 2pagi? THINK... segalanya mesti AUTO.. bukan manual lagi..

5) SERVICE / CULTURE

Ini yang menentukan orang datang balik & tolong VIRALKAN produk/ service kita pada orang lain.. Saya suker pergi kat tempat-tempat yang layanan nya SUPER DUPER AWESOME.. memang berkali-kali pergi.. ia MELIBATKAN REPEAT CUSTOMER..


6) SELESAIKAN MASALAH SECEPATNYA ( iniciative )


Semakin kita membesar.. kita akan lebih jumper lebih banyak masalah.. so jangan tangguh masalah... masalah akan bantu kita membesar dengan lebih cepat... Tanpa masalah kita akan stagnent... MASALAH ADALAH PELUANG.. so jangan merungut jika ada masalah... Banyak kali saya selesaikan masalah.. & RM masuk dengan lebih mudah...


7) TIRU & BUAT INOVASI.

Copy & paste boleh.. nampak orang lain boleh buat mcm ni.. kita boleh buat tapi kene tahu sesuai atau tidak dengan kita.. ?. Ada perkara yang kita perlu buat TIRUVASI.. hehe.. contohnya.. sistem DROPSHIP.. ORANG TU BERJAYA BUAT.. tapi produk kita adalah makanan.. bagaimana nak DROPSHIPKAN?.. gunakan KONSEP dropshsip.. tapi tukar sistem menjadi sistem berbeza.. THINK. - kerja kita adalah berfikir.. why & how.


8) UPGRADE DAN BESARKAN KAPASITI

Jangan rasa selesa, upgrade dan terus upgrade.. Ader orang mengadu / complain / marah.. Jangan marah mereka, berterima kasih pda mereka.. Tanpa aper2 feedback kita tak tahu kelemahan & takkan tahu aper yang perlu diperbaiki.. Dengan feedback kita tahu aper masalah kita.. So upgrade.. Bila kita upgrade customer & team akan sayang...

So jangan fikir kalo orang complain ia adalah masalah yang takder kesudahan hehehe.. Nak juta jangan main dengan emosi.. Sila tenangkan diri...

Besarkan lagi kapasiti kita utk terima lebih dan lebih..


9) KAWAN DENGAN JUTAWAN ( MENTOR )

Saper pernah duduk sajer dengan jutawan? sembang-sembang.. & kenali mereka.. masayaalah luar biasa.. saya usaha lebih lepas duduk dengan 1 orang jutawan.. respect.. MULTIMILIONAIRE... hehe.. DALAM kehidupan kita ni.. siapa yang bersama dengan kita... akan effect kita siapa... dalam quran ader sebut kan.. saya belajar banyak & kaji tentang JUTAWAN yang saya pilih... Bagaimana dier boleh berjaya.. dier boleh & saya mesti boleh.. dier bagi getaran luar biasa dalam hidup saya...


DALAMAN.


10) HUBUNGAN YANG BAIK DENGAN MANUSIA & ALLAH.

Kalo hati tu ada dengki,tak suker orang itu , tak suker orang ini , cemburu & ia melibatkan banyak penyakit hati.. maka susah sangt nak dapat aper yang kita nak.. apatah lagi 1 MILLION... Ia melibatkan hubungan dengan manusia.. KEREDHAAN.. KALO hubungan kita baik.. dengan MANUSIA.. maka bila kita berdoa pada ALLAH.. nescaya ALLAH lagi mudah makbulkan.
Alhamdulilah 3benda paling penting tentang DOA & HAJAT untuk tahun ni ALLAH MAKBULKAN... nanti saya sharedkan benda ni kat anda semua..


11) SEDEKAH.. INVESTMENT PALING UNTUNG.


Amalkan...sebb 10 kita beri.. 100 kita dapat. KALO 1 juta..? hehehe.. nak kene bagi baper? hahaha.
Rm1 pun susah kita beri.. Kenapa orang tak nampak kesan pada sedekah?

Sebb kalo kita berikan RM1. ALLAH pulangkan 10.. RM10. senang ke kita nampak..? yang kita nampak adalah orang beli brang kita. dapat lah untung. kita tak nampak ALLAH buka kan hati orang tu beli dengan kita. So cuber berikan dalam jumlah lebih besar.. u will be amazed..

Sekarnag takder duit?.. sedekahkan dengan bantuan.. sekali kita bantu. 10 kali allah bantu kita tanpa kita sedar... dan Allah akan datangkan orang baik-baik yang akan bantu kita.

TAKKAN BERGERAK 1 ZARAH.. TANPA IZINNYA.. SEGALANYA MILIKNYA.. KITA HANYA MEMINJAM.. PINJAMAN INI ADALAH AMANAH.

1 JUTA HANYA ANGKA.. pada akaun kita.. ! ALLAH MAHA KAYA.. Dier tahu kita nak & dier akan bagi.. tapi tentulah dier lihat usaha, doa, siapa kita untuk diamanahkan untuk dapat kekayaan ini. INYSALAH SEGALANYA BOLEH jika kita yakin. kita tak yakin pada diri sendiri. bermaksud kita tak yakin kepada apa yang ALLAH BOLEH BERI...


TOGETHER WE ARE ONE
WE ARE RICH & SUCSSESFUL


27 October 2015

NURBeautyTips>>> Teh Bunga Cina




Pepetang ni sedap juga minum the bunga cina.
.
.
Jom kita baca antara khasiat dan kelebihan teh bunga yang menjadi kebangaan masyarakat Cina ini ialah

1. Membantu melancarkan perjalanan darah
2. Membantu pencernaan makanan. Di minum suam tanpa gula
3. Membantu mengurangkan sakit kepala .
4. Membantu mengurangkan sesak nafas (asma) dan memperkuatkan paru-paru.
5. Menyejukkan badan
6. Membantu mengurangkan jerawat dan ruam di wajah .
7. Didalam teh bunga kekwa @ crysantimun ini juga terdapat kandungan antivirus dan antipirochete (bakteria yang terdapat didalam penyakit siflis dan penyakit lyme) iaitu ciri yang membantu dalam menyembuhkan tekanan darah, penyakit jantung koronari, kolesterol tinggi dan arteriosklerosis.
8. Membantu mengurangi keradangan hati secara berperingkat.
9. Membantu mengurangkan panas akibat cuaca panas seperti demam, flu dan sakit tekak.
10. Membantu membaiki penglihatan yang kabur dan mengurangai kemerahan , kekeringan dan gatal pada mata bila diamalkan secara konsisten. 
11. Pengamalan yang berterusan dipercayai akan menambahkan kesegaran badan, penglihatan, pendengaran dan awet muda.

Rujukan : Google



Mandian NUR Therapy Salt juga membantu melancarkan perjalanan darah dan awet muda.
Tempahan dan Pertanyaan  WhatsApp +6014-297 9545

Layari lebih lanjut di www.nurhimalayansalt.com


#NURHimalayanSalt
#NURTherapySalt
#RefreshingYourBody
#TQSharing


Resepi Jejemput Bilis

Musim hujan datang lagi memang best bila dapat jejemput minum pulak dengan air teh, terangkat gitu 

Jom tengok cara bagaimana nak sediakan Jejemput Bilis 


ikan bilis disiang halus 



bawang merah dan kentang di potong dadu 




ketiga tiga bahan digaul sebati 




masukkan tepung gandum 




masukkan telur, bahan pelembut dan gebuus gitu



daun kunyit digunting halus



gaul sebati 




ok dah mula boleh menggoreng 




wah dah pun siap 




tengok tu kekuningan 




sedia untuk dihidang 





oh ya tadi kita guna garam masakan nur tau 
baru lemak masin dan garam ni 
adalah garam kesihatan 



selamat mencuba tau :)


20 October 2015

3 Teknik Iklan Tingkatkan Sales



3 Proses iklan yang bantu bisnes anda kurangkan kos tapi tingkatkan sales.
Proses-proses yang terlibat dalam bisnes apabila kita melakukan kempen pengiklanan adalah:

1) Sebelum.
2) Semasa.
3) Selepas.

===
1) Sebelum tulis iklan.
===

Sebelum adalah proses melakukan kajian terperinci terhadap iklan. Tahu kepada siapa kita mahu sampaikan mesej, tahu apa mesej yang mereka mahu dengar, dan tahu di mana golongan pelanggan ini berada.

Proses sebelum merupakan proses yang paling kritikal. Ia menjelaskan samada kita faham pelanggan atau kita sekadar berteka-teki.

===
2) Semasa prospek berurusan dengan penjual.
===
Semasa pula adalah proses apabila pelanggan tertentu terpengaruh dengan mesej iklan kita.

Pelanggan yang terpengaruh akan melakukan langkah seterusnya seperti yang kita arahkan. Sebagai contoh, Whatsapp, pergi ke laman web, telefon pejabat, datang ke kedai dan sebagainya.

Proses semasa ini sangat penting.
Elemen yang penting untuk dijaga dengan rapi adalah elemen komunikasi di antara penjual dan pelanggan.

Kalau penjual gagal berkomunikasi dengan baik, ia akan merosakkan proses keseluruhan pengiklanan.

===
3) Selepas mereka selesa untuk membeli.
===

Selepas pula adalah proses terakhir. Apabila pelanggan sudah suka berurusan dengan kita, maka langkah terakhir adalah membantu mereka untuk sahkan pembelian.

Bahasa lainnya seperti 'close sale', atau 'close deal'.

Dalam proses ini, majoritinya masanya ia bersifat taktikal. Kita hanya perlu tahu bertanya soalan yang betul kepada pelanggan.

Jika proses 'semasa' kita berkomunikasi dengan pelanggan sudah bagus, maka proses ini tidak menjadi masalah yang besar.

Jika kita malu-malu untuk bertanya tentang pembayaran, atau pengesahan pembayaran dalam proses ini, maka kita yang rugi.

Pelanggan suka membayar kepada penjual yang mereka selesa.
___________________________________________
Dari Group Write to Wealth Awesome Client Support
By: Aqif Azizan



5 October 2015

5 Sebab Orang Kita Mudah Tewas Berniaga Online

Beberapa bulan yang lepas. cf ada attend seminar anjuran SifuFBads. sebelum ini pun cf ada juga pergi menuntut ilmu seingat cf tahun 2012. dah lama tu. betullah ilmu ni kita kena upgrade dari masa ke semasa selari dengan perkembangan dunia serba moden.

Zaman berubah mengikut arus. ilmu juga perlu dalami dari masa ke semasa. itu pandangan cf. lain orang lain caranya. dan satu lagi bila kita berkecimpung dalam dunia bisnes. kita perlu berguru dengan guru buat bisnes juga. dan dah hasilkan pendapatan yang luar biasa.


5 Sebab Orang Kita Mudah Tewas Berniaga Online ini dikongsikan oleh Sifu Jamal atau lebih mesra dikenali sebagai Sifu FB Ads. 
.
.

1. KURANG ILMU - Dah la kurang ilmu, malas plak cari ilmu, kedekut nak dapatkan ilmu.

2. KURANG AMAL - Ilmu ada, tapi kurang amal, kurang praktis. Ilmu yang dipelajari akan menjadi berkesan apabila kita selalu amalkannya. Bak kata omputih, PRACTICES MAKE PERFECT.

3. BANYAK MAHU SHORTCUT - Taknak lalui proses-proses ke arah kejayaan. Lalui proses, dari satu level ke satu level..supaya kita dapat pengalaman.

4. TAK FOKUS - Semua nak dibuat. Sebaiknya fokus satu-satu dulu. Bila satu dah berjaya, baru boleh buat lain.

5. MUDAH GIVE UP - Bila yang dibuat tak datangkan hasil yang diinginkan, kita mudah berputus asa. Salahkan orang lain!



Jom Follow FB  Tuan Sifu Jamal di SifuFBads




Akad Dalam Bisnes

Selamat pagi. agak lama juga blog ini bersarang. kekadang tu idea tak kunjung tiba. selepas beberapa minggu, berbulan lamanya menuntut ilmu, mencari ilmu penulisan.


Hari ini baru ada kesedaran menulis kembali. ahakss


ok cf nak share Akad Dalam Bisnes. ni cf kena amalkan lah selalu. bukan selalu start hari ni kena buat. okehh.

contoh :

Pelanggan - saya beli ya.
Penjual - saya jual

atau sebaliknya

semoga bisnes yang kita jalankan mengikut sunnah. Insya Allah.



1 October 2015

Apa itu libido

Menurut dr. Ferryal Loetan, libido adalah keinginan atau nafsu seksual dariseseorang. Libido akan timbul atau menghilang tergantung dari kerja hormon dalamtubuh kita. Jadi, kalau hormon meningkat maka libido kita juga akan meningkat, begitu juga sebaliknya. Ada beberapa mitos tentang libido yang perlu Anda tahu sebelum jadual bercinta Anda terganggu.



1. Libido wanita lebih sedikit daripada lelaki. Jadi, jangan heran kalau urusan
bercinta, lelaki jauh lebih bersemangat.


Fakta:
“Tidak juga. Libido pada wanita tidak selalu lebih rendah daripada lelaki.Keadaan ini banyak dipengaruhi oleh lingkungan tempat dia dibesarkan dan edukasi, lifestyle, dan sikap,” jelas Prof. FX Arif Adimoelja, MD, PhD, FSS (Be), SpAnd. Hanya, wanita tak memperlihatkannya. Wanita tetap harus di pancing untuk membangkitkan ghairahnya.   “Tak perlu diraba-raba atau dicium, cukup berikan perhatian lebih, pasti cepat menyerah.”


2. Masalah hormon adalah penyebab menurunnya ghairah bercinta wanita, juga saat hamil atau pasca melahirkan.

Fakta:
Belum tentu. Masalah kesihatan juga berperan. Kalau sedang tidak selesa badan pun,hasrat tetap ada, pasti tidak sebesar saat tubuh yang sedang cergas. Apalagi pada wanita.


Contohnya, saat sedang hamil. “Kehamilan memang menyebabkan perubahan cara kerja hormon seks (seperti keseimbangan kadar hormon estrogen, progesteron, dan prolaktin) yang bervariasi di setiap usia kehamilan,” papar dr. Arif. Tapi, bukan itu saja, libido wanita juga amat bergantung pada masalah psikologi. Menyebabkan wanita menjadi tidak yakin dengan tubuhnya atau takut menyakiti bayinya, Padahal, Anda tetap boleh melakukan seks seperti biasa. Ya, mungkin anda perlu berhati-hati dengan posisi tertentu.


3. Ketika hubungan seks di laku , Anda mungkin jarang sekali mencapai orgasme. Anda yakin, libido anda yang bermasalah.?
Fakta: Bentuk tubuh wanita berbeza dengan lelaki. Alat kelamin wanita lebih banyakyang di dalam. Sebab itulah, untuk mencapai rangsangan, pasti memerlukan waktu. Jadi, perlukan pengertian dari pasangan bahwa untuk mencapai orgasme usaha berdua sangat di perlukan. Pasangan harus memahami apa keinginan Anda, hingga akhirnya mencapai puncak bersama.



4. Wanita yang belum pernah melakukan seks, libidonya pasti sedikit, atau bahkan tidak ada?
Fakta: Ini hanya persepsi! Manusia, di usia muda, 17-21 tahun, pengeluaran hormonnya meningkat dan mulai bekerja dengan aktif. Tak mengherankan, di usia ini mereka mudah sekali terangsang. Jadi, pernah bercinta atau tidak, mereka pasti memiliki libido. “Masalahnya, lelaki mudah terlihat kalau sedang terangsang, sedangkan wanita, biasanya akan memendamnya dengan cara berolahraga, bekerja keras, atau bahkan tidur,” jelas dr. Ferryal.


5. Sekiranya usia Anda akan menjangkau  40 tahun. Mungkin anda sudah terbayang apa akan terjadi pada jadual bercinta Anda dengan pasangan. Sudah pasti dingin, kerana libido Anda akan menurun?


Fakta: Jangan khuatir, usia 40an tidak bererti Anda akan kehilangan ghairah bercinta.Menurut dr. Arif, libido wanita pada umumnya tak terlalu tergantung pada usia.Hubungan pasangan memainkan  peranan yang sangat penting. Kerana, seks tidak harus selalu disamakan dengan bercinta, tapi juga keinginan untuk disentuh, disayang, dan dimanja. Hal-hal seperti itu akan meningkatkan  libido Anda dan pasangan tetaptinggi.

6. Supaya libido tetap tinggi, anda harus  menahan keinginan seks dan ketika saatnya, Anda akan sangat menikmatinya?


Fakta: Salah. Justru makin kerap sebenarnya akan makin baik. Jika tak ingin melupakan rasa hasrat bercinta, Anda harus mulai berhubungan seks secara rutin. Untuk meningkatkan libido wanita, anda perlu melakukannya terus-menerus. Paling tidak dua kali seminggu.