29 October 2015

11 RAHSIA Bagaimana Nak Buat 1 JUTA Sebulan!!

Bagaimana Nak Buat 1 JUTA Sebulan!!

Assalamualaikum Selamat Pagi rakan sahabat semua. Wah pepagi dah bersemangat waja nak memulakan tugas kan.  Pesan DAO iaitu Dr Azizan Osman. Apa yang kita fikir, apa yang kita rasa, apa yang kita rasa dan apa yang kita buat menentukan masa depan kita

Ok pagi ni CF nak sharing Bagaimana Nak Buat 1 JUTA Sebulan!! Best kan tajuk artikel ni. Actually artikel ni CF cedok dari jutawan muda Cik Puan Ernayanee Nur Julaimi

.
.

Projek sejuta sebulan ni bukan projek 1 malam, so its take time & courage.. yang penting tiada perkataan BERPUTUS ASA...Segalanya perlu di bina.

1) TARGET

VISI target ni mesti clear.. 1 MILLION, walaupun dalam akaun ader RM 30 sahaja. Saya letakkan TARGET SAYA DIMANA2.. dompet, atas meja & juga masa log in account bank & juga contengan duit RM1 jadi 1 million. Bila letak target ni minda kita jangan sekali menidakkan target ini bakal terjadi... SHARING TARGET NI dengan orang tang terdekat.. yang tak kan gelakkan kita..hehe... STAFF/ TEAM.. biarkan mereka tahu OUR VISI kita walaupun mereka hanya pekerja bawahan bukan marketing... Biar mereka FEEL & SECURE.. ini bukan company biasa-biasa walaupun kecil.. Dari saya ader seorang staff dulu.. saya dah gtahu awl-awl.. nak jadi millionaire.



KECILKAN TARGET

Yang belum pernah dapat ratusan ringgit , target ratus ringgit, TARGET RIBU RINGGIT, Kemudian target PULUH RIBU, RATUS RIBU... dan paling lama kita nak achieved dari 6 figure ker 7 figure.. ( so walaupun kita ada MAIN target tapi kita fokus mana yang belum dapat dulu & dapatkan. 4FIGURE, 5FIGURE, 6 FIGURE then 7 FIGURE...


2) PRODUK / SERVICE

Produk atau service apa sahaja boleh jadi million.. FOKUS PADA 1 PRODUK / SERVICE . Perlu pastikan kaji produk/service yang ada.. kenapa keluarkan produk ni? paling penting berkualiti atau tidak..? ada yang keluarkan produk yang kurang kesannya. Ini menentukan BESAR ATAU TIDAK REPEAT CUSTOMER kita kemudian nanti.. Sebab kita taknak CECAH MILLION DALAM SEBULAN shaja.. Jual produk kene jatuh cinta pada produk tu..
Berapa bilangan produk/service perlu terjual untuk cecah 1 juta. ? Katakan 1 barang RM100 , maka perlu jual 10 000 produk sebulan. How?

3) TEAM / CAWANGAN / AGENT

Jarang saya nampak company yang boleh buat 1 million takder TEAM. Membina TEAM adalah perkara yang paling penting. SIAPA TEAM KITA? SIAPA yang bersama sama dengan kita.. KITA KENE TAHU LAVERAGE...
OTHER PEOPLE MONEY,
OTHER PEOPLE TIME,
OTHER PEOPLE ENERGY...


Jika kita ader 1 cawangan boleh buat 100k.. kita hanya perlu buka 10 cawangan utk cecah 1 juta. Jika seorang average boleh jual 100produk sebulan, kita hanya perlukan 100 orang agent.. makin kecil kan jumlah nya.. ?


"Ohh.. saya tak suka & reti nak handle AGENT.. saya lebih suker jual RETAIL.?"
Boleh2.. gunakan sistem STAFF MARKETING & ia melibatkan lebih KOS UNTUK MARKETING.. contoh FB ADS.. ( ramai jer cecah 1 million dengan FB ADS ) - ini kene learn betul-betul berguru dengan sifu & kalo boleh hantar ALL staff marketing pergi belajar...
Yang penting ia mesti melibatkan TEAM. So bina TEAM anda.


Saya pernah melihat seorang teman saya.. hanya dapat SALES 1 juta hanya dalam beberapa bulan... Kenapa .. sebab penat.. PRODUK BAGUS.. MARKETING BAGUS.. tapi kerja 3 ORANG takder staff.. bertungkus lumus dari pagi ke petang.... sistem tiada. dan akhirnya.. sales merundum. Kenapa perlu lokek berkongsi REZEKI... dan melabur pada sistem yang bagus.


4) SISTEM / SOP

Kekuatan sistem.. ini juga dinamakan LAVERAGE TOOLS.. apakah sistem yang anda gunakan ? Bagaimana anda menerima order ? Bagaimana SOP pengurusan?

Cara order guna whatsapp / email.? Adakah ia sistem yang bagus? TOOLS yang kita gunakan adalah untuk mengurangkan KESILAPAN & KURANGKAN MASA.. how effective our sistem.? SOP perlu disediakan.. semakin kita kejar 1 juta.. masa kita perlu digunakan untuk LEBIH BERFIKIR! daripada melakukan tugas RUTIN.. Nak tak kalo kita tido sistem gerakkan kejer kita jam 2pagi? THINK... segalanya mesti AUTO.. bukan manual lagi..

5) SERVICE / CULTURE

Ini yang menentukan orang datang balik & tolong VIRALKAN produk/ service kita pada orang lain.. Saya suker pergi kat tempat-tempat yang layanan nya SUPER DUPER AWESOME.. memang berkali-kali pergi.. ia MELIBATKAN REPEAT CUSTOMER..


6) SELESAIKAN MASALAH SECEPATNYA ( iniciative )


Semakin kita membesar.. kita akan lebih jumper lebih banyak masalah.. so jangan tangguh masalah... masalah akan bantu kita membesar dengan lebih cepat... Tanpa masalah kita akan stagnent... MASALAH ADALAH PELUANG.. so jangan merungut jika ada masalah... Banyak kali saya selesaikan masalah.. & RM masuk dengan lebih mudah...


7) TIRU & BUAT INOVASI.

Copy & paste boleh.. nampak orang lain boleh buat mcm ni.. kita boleh buat tapi kene tahu sesuai atau tidak dengan kita.. ?. Ada perkara yang kita perlu buat TIRUVASI.. hehe.. contohnya.. sistem DROPSHIP.. ORANG TU BERJAYA BUAT.. tapi produk kita adalah makanan.. bagaimana nak DROPSHIPKAN?.. gunakan KONSEP dropshsip.. tapi tukar sistem menjadi sistem berbeza.. THINK. - kerja kita adalah berfikir.. why & how.


8) UPGRADE DAN BESARKAN KAPASITI

Jangan rasa selesa, upgrade dan terus upgrade.. Ader orang mengadu / complain / marah.. Jangan marah mereka, berterima kasih pda mereka.. Tanpa aper2 feedback kita tak tahu kelemahan & takkan tahu aper yang perlu diperbaiki.. Dengan feedback kita tahu aper masalah kita.. So upgrade.. Bila kita upgrade customer & team akan sayang...

So jangan fikir kalo orang complain ia adalah masalah yang takder kesudahan hehehe.. Nak juta jangan main dengan emosi.. Sila tenangkan diri...

Besarkan lagi kapasiti kita utk terima lebih dan lebih..


9) KAWAN DENGAN JUTAWAN ( MENTOR )

Saper pernah duduk sajer dengan jutawan? sembang-sembang.. & kenali mereka.. masayaalah luar biasa.. saya usaha lebih lepas duduk dengan 1 orang jutawan.. respect.. MULTIMILIONAIRE... hehe.. DALAM kehidupan kita ni.. siapa yang bersama dengan kita... akan effect kita siapa... dalam quran ader sebut kan.. saya belajar banyak & kaji tentang JUTAWAN yang saya pilih... Bagaimana dier boleh berjaya.. dier boleh & saya mesti boleh.. dier bagi getaran luar biasa dalam hidup saya...


DALAMAN.


10) HUBUNGAN YANG BAIK DENGAN MANUSIA & ALLAH.

Kalo hati tu ada dengki,tak suker orang itu , tak suker orang ini , cemburu & ia melibatkan banyak penyakit hati.. maka susah sangt nak dapat aper yang kita nak.. apatah lagi 1 MILLION... Ia melibatkan hubungan dengan manusia.. KEREDHAAN.. KALO hubungan kita baik.. dengan MANUSIA.. maka bila kita berdoa pada ALLAH.. nescaya ALLAH lagi mudah makbulkan.
Alhamdulilah 3benda paling penting tentang DOA & HAJAT untuk tahun ni ALLAH MAKBULKAN... nanti saya sharedkan benda ni kat anda semua..


11) SEDEKAH.. INVESTMENT PALING UNTUNG.


Amalkan...sebb 10 kita beri.. 100 kita dapat. KALO 1 juta..? hehehe.. nak kene bagi baper? hahaha.
Rm1 pun susah kita beri.. Kenapa orang tak nampak kesan pada sedekah?

Sebb kalo kita berikan RM1. ALLAH pulangkan 10.. RM10. senang ke kita nampak..? yang kita nampak adalah orang beli brang kita. dapat lah untung. kita tak nampak ALLAH buka kan hati orang tu beli dengan kita. So cuber berikan dalam jumlah lebih besar.. u will be amazed..

Sekarnag takder duit?.. sedekahkan dengan bantuan.. sekali kita bantu. 10 kali allah bantu kita tanpa kita sedar... dan Allah akan datangkan orang baik-baik yang akan bantu kita.

TAKKAN BERGERAK 1 ZARAH.. TANPA IZINNYA.. SEGALANYA MILIKNYA.. KITA HANYA MEMINJAM.. PINJAMAN INI ADALAH AMANAH.

1 JUTA HANYA ANGKA.. pada akaun kita.. ! ALLAH MAHA KAYA.. Dier tahu kita nak & dier akan bagi.. tapi tentulah dier lihat usaha, doa, siapa kita untuk diamanahkan untuk dapat kekayaan ini. INYSALAH SEGALANYA BOLEH jika kita yakin. kita tak yakin pada diri sendiri. bermaksud kita tak yakin kepada apa yang ALLAH BOLEH BERI...


TOGETHER WE ARE ONE
WE ARE RICH & SUCSSESFUL


Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Copyright © NurFarizan.Com