Follow Us @soratemplates

18 June 2016

Cabaran Blog Bertukar Wajah

Bismillah,

sememangnya tidak mudah kali ini untuk menukar template, pada mulanya nampak macam ala-ala santai jugalah. Berblog ni buat hati jadi tabah cewahh

al maklum sajalah dah lebih setahun blog tu macam tu jer, tiada perubahan, dan dari segi kekurangan insya Allah akan diperbaiki


Gambar di atas ni adalah blog yang lama dan beberapa kelemahan adalah tidak mobile friendly , maksudnya tidak mesra bila menggunakan smartphone, tulisan jadi kecik dan setiap kali posting kena set ke saiz large, font tulisan sentiasa berubah-ubah 

jadi hari ini cf paksa luangkan masa, ikut masa memang tak cukup sokmo kan, jadi carilah masa. 

tulisan ini cf jadikan panduan akan datang mudah untuk cf rujuk juga pada rakan sahabat yang ada blog boleh semak sama ada your blog adalah mobile friendly atau tidak 

ok jom kita cek  klik  Mobile Friendly-Test 


bila ada paparan Awesome! This page is mobile friendly amboi gumbira rasa hati

sebenarnya cf melalui lebih 6 kali not mobile friendly antaranya 

☓ Text too small to read
☓ Links too close together
☓ Mobile viewport not set
☓ Content wider than screen


Alhamdulillah lebih 6 tahun berblog dari yang simple hingga lah ke scrip html cf pelajari sendiri tanpa berguru, nak seribu daya tak nak satu je dalih "tak nak" se je dalih.

bukan setakat itu saja blog nurfarizan.com di duga dengan coding di html yang tidak berjaya dikesan pada mulanya



Terima kasih kepada tuan punya blog kerana menyediakan 5 Template Responsive Blogspot SEO Percuma dari lima template cf ambil satu saja hehe 

memandangkan masa nak berbuka puasa hampir tiba. cf stop kat sini sementara sebab ada lagi beberapa tugasan yang belum selesai di PageSpeed Insight

ps ada bertanda seruan (!) belum berjaya diselesaikan lagi 
Insya Allah akan kembali menerokai blog nurfarizan.com


Cf menggunakan ONEXOX untuk melancarkan lagi carian di internet dan data tadi telah dikeluarkan 180 MB. Alhamdulillah segala dipermudahkan Allah Taala.

Mula-mula Dealer ONEXOX Sarawak taja sekarang ni  CF Nur Farizan  dan team Sub Dealer ONEXOX. Nak share pasal sim kad ni boleh jer contact di 0111-3376596