14 Jul 2016

# #USAHAWAN

Adakah Anda "Cukup Kuat" Untuk Menjadi Usahawan Yang Berjaya?

Pagi ini cf ambil peluang mentelaah ilmuilmu yang pernah dipelajari atau berguru dengan Dr Azizan Osman sejak 2011. Jadi minda cf perlu diingat lagi dan lagi.
.
Maka lepas menonton video durasi lebih 10 minit ni. Dan blog ini cf jadikan panduan . oh ya setiap teks dalam video ni cf taip sendiri ya. tiada copy paste mana-mana laman sosial. Hehe pengalaman jadi guru taip kepantasan diperlukan.
.
Ibarat cf masuk dalam kelas doc dan tulis apa yang doc cakapkan kemudian hadam segala ilmu . Insya Allah 

.
Petikan Video :
.
Adakah anda cukup kuat kalau anda nak jadi usahawan atau adakah anda cukup kuat sustaince untuk anda boleh capai tahap pencapaian dalam bisnes adakah cukup kuat
.
Bila saya kata kuat ini sebab bila saya kata paling payah dalam bisnes adalah apa saja pun bila saya kata especially dalam bisnes cabaran dia agak tinggi.
.
Semua benda ada cabaran pasti ada cabaran soalan dia adalah adakah kita cukup kuat dari cabaran atau cabaran tu lebih kuat daripada kita dan kita lemah
.
Cabaran tu mungkin datang dari luar. Ekonomi. Apa bendalah . macam-macam pasal hillary clinten dengan donald trumph itu semua cabaran
.
Cabaran yang paling payah saya nak cakap dengan u . pengalaman saya daripada 1997, 1998 saya mula start bisnes . gagal pada the first, two years lepas tu 2001 start build advertising firm alhamdulillah sampai sekarang
.
Daripada berkongsi ilmu. Saya dapati cabaran paling besar bagaimana nak menangkis negatif dalam diri atau pun dalam otak kita sendiri. Tu adalah cabaran pertama yang ramai orang gagal seperti especially anda baru bekerja I meant baru nak berniaga itu adalah cabaran dalam mind kata.
.
Susahlah berniaga ni. Memanglah susah kalau tak ada ilmu memang susah. Kalau tak ada sistem yang betul . memanglah susah kalau dikelilingi orang-orang yang minta maaf cakap yang mentaliti yang tak sama dengan kita
.
Jadi tu adalah cabaran yang pertama dari segi dalaman kita, akal kita ni akal biawak kita, dan akal biawak kita akan kata “tak payahlah , baik cari kerja , atau pun kita rasa . ok lah bisnes aku ni dah berniaga dah 20 tahun . ok la. ok ok
.
Tapi ok ok tu sebenarnya tak ok sebab bisnes yang bagus sebenarnya dia boleh grow dengan dengan sistem yang betul sehingga pada satu tahap yang kita
.
Anda boleh mempunyai satu tahap dia panggil sebagai kebebasan masa . mungkin dia tak handred persen. Mungkin anda akan ke pejabat atau pun berniaga . tapi anda ada masa untuk perkara lain. Seperti untuk keluarga . untuk travel . untuk buat charity .
.
jadi masa ini adalah mahal . Demi masa kita dalam kerugian kalau kita tak faham macam mana kita nak urus masa dengan baik
.
cabaran paling besar adalah ramai orang dari segi masa especially usahawan akal dia tak cukup kuat untuk fokus. Akal dia tak cukup kuat nak handle.
.
Cabaran besar adakah anda cukup kuat dengan mental anda . dan fokus anda. Mental anda. Mind anda. Dan kuat satu lagi  dari segi tak lari fokus . sebab setengah orang yang baru berniaga cepat sangat berubah fokus dia .
.
cepat sangat tertarik dengan gemerlapan. Cahaya cahaya bintang bintang lain. Atau pun bisnes lain . produk lain. Cepat sangat. U know tak sabar dan tak fokus . bila bisnes tu sendiri tak berapa jadik
.
Dia terus rasa macam bisnes tak boleh . sedang bisnes dia bukan tak boleh . kita tak ada knowledge yang betul . kita tak ada system yang betul
.
Saya run bisnes advertising company tuan tuan dan puan puan sejak tahun 2001. cabaran dia lagi dahsyat. Selain dari pada cabaran competition . advertising marketing campaign . nak penetreat market.
.
Masa sebelum ni kita banyak buat untuk client-client besar. U know. Kita decide company. Small medium company enterprise. So cabaran dia lagi besar. Sebab kita bercerita dengan persaingan yang besar-besar . syarikat telekomunikasi. Mobile. Berapa banyak company mobile. Banyak kan.
.
Jadi kita kena fikir. Kena handle. Human behaviour. Market behaviour. . competition behaviour.  Bukan senang. Kalau mental kita tak cukup fokus. Dengan mudah kita akan kalah. Bukan orang lain yang bagus tapi kita tak cukup kuat nak handle benda tuh
.
Saya ingat lagi cerita pasal raya. Pada tahun 2000. Sapa pernah baca atau pernah dengan kisah saya . masa tu saya dalam keadaan yang sangat teruk. Rumah mak ayah saya gadai. Untuk masuk invesment tah hapehape . lepas tu saya down. Saya jumpa chinese guy millionare . masa tu saya cakap . masa tu dah nak raya . kita tak ada duit. Banyak hutang . masalah. Kes along apa semua.
.
So dia kata “ajijan kalau kita ada duit hari hari kita boleh raya . ni versi dia la. kalau kita tak ada duit masa raya pun kita tak berapa nak boleh raya . saya ingat lagi sampai sekarang . dah 16 tahun lepas nasihat tu.
.
Bukan duit adalah segalagalanya. Tapi duit adalah alat yang bagus especially anda yang berniaga ada duit. Kalau anda berniaga tak ada duit apalah ertinya anda berniaga.
.
Ramai orang ego. Ego tak nak belajar so bila dah belajar pulak tu. baru dia perasan. Oo sebenarnya sayang tak de ilmu . ilmu pemasaran . tak de ilmu stratergy yang betul . system yang betul. Kemudian setengah orang pulak tu ego. Bila dah belajar tak nak pakai. Masih nak guna cara lama. Lepas 3 tahun baru realize oo sebenarnya tu lah yang bagus tapi taknak pakai
.
Ingat mengingati itu kan bagus. saranan dalam al-Quran. Saya nak ingatkan yang pertama mental kena kuat . mental dan fokus kena kuat. Yang kedua adalah hati kena kuat. Yang ketiga adalah telinga kena tebal . telinga kena tebal. Cuping telinga ni kena tebal.
.
Sebab apa dalam bisnes ni akan ada macammacam jenis orang  yang akan cuba. Akan cakap macammacam . ada setengah orang tak suka apa yang kita buat. ada setengah orang mungkin dia tak gembira . ada setengah orang dia tengok kita belum berjaya dan dia cakap macammacam
.
So dalam bisnes . dalam hidop . dalam bisnes . dalam capai matlamat telinga kena tebal . kita jangan mudah terima apa orang cakap . kita boleh fikir tapi jangan mudah terima. Sebab bukan apa yang orang cakap bukan semua benda betol .
.
Kadangkadang benda tu tak betul tapi sebab kita terima benda tu jadi sebahagian daripada diri kita dan merosakkan kita dari fokus dan hati kita.
.
That why pergantongan paling kuat dan paling penting . hati nak kuat. Otak nak kuat . telinga nak kuat. Kita kena sangat banyak connect dengan Allah. Serah balik pada DIA. Kita kena submit pada DIA setiap masa. Satu berapa kali . lima kali. minimum. Sebanyak mungkin . kita ada time solat .mata pun kena tebal. Kena halang. Daripada tengok bendabenda yang tak bermanfaat . benda tu semua kena control.
.
 sebenarnya paling senang dalam hidop ni. Fokus perbaiki diri. Perbaiki keluarga . pelihara keluarga kita . baru orang sekeliling kita. Jiran kita. Insya Allah dan paling lama dan last sekali Tuhan akan tanya apa yang kita buat.
.

Jika ia bermanfaat share dengan orang lain. 

ps : pengalaman  menghadiri kursus ini (seperti dalam video) dan wajib bagi sahabat yang baru dan sedang membina perniagaan adalah menghadiri Intensif Magnet Kekayaan Kejayaan (IMKK)

antara sesi IMKK yang telah dihadiri
best dan dah pergi 4 kali! 
wow! amazing 

.
.
ada yang nak sertai IMKK 2 - 4 September 2016?
jom saksikan video ini dan bertindak sekarang 

boleh pm Team Dr Azizan Osman 


No comments:

Post a Comment

.

.

.

.

Follow Us @cfnurfarizan