16 April 2017

18 Surah Dalam Bacaan Manzil


Manzil diasaskan oleh Shaykh Muhammad Zakariyya al-Kandahlawi RH, seorang sufi dari Tarekat Chishti yang berasal dari sempadan India-Pakistan.

Antara senarai manzil yang terdapat dalam al-Qur'an al-Kareem:

1. Surah Al-Fatihah [1:1-7].
2. Surah Al-Baqarah [2:1-5].
3. Surah Al-Baqarah [2:163].
4. Surah Al-Baqarah [2:255-257].
5. Surah Al-Baqarah [2:284-286].
6. Surah 'Ali 'Imran [3:18].
7. Surah 'Ali 'Imran [3:26-27].
8. Surah Al-'A'raf [7:54-56].
9. Surah Bani Israil [17:110-111].
10. Surah Al-Mu'minun [23:115-118].
11. Surah As-Saffat [37:1-11].
12. Surah Ar-Rahman [55:33-40].
13. Surah Al-Hashr [59:21-24].
14. Surah Al-Jinn [72:1-4].
15. Surah Al-Kafirun [109:1-6].
16. Surah Al-Ikhlas [112:1-4].
17. Surah Al-Falaq [113:1-5].
18. Surah An-Nas [114:1-6].

Ayat-ayat manzil ini boleh dibaca sekali atau dua kali sehari (pada waktu pagi dan petang).
 

Read More

Apa Itu Manzil?


Manzil ialah satu set ayat-ayat suci al-Qur'an al-Kareem yang digunakan untuk mencegah dan merawat sihir. Kewujudan sihir di sebut dlm al-Qur'an al-Kareem,

Mereka (membelakangkan Kitab Allah) dan mengikut ajaran-ajaran sihir yang dibacakan oleh puak-puak Syaitan dalam masa pemerintahan Nabi Sulaiman, padahal Nabi Sulaiman tidak mengamalkan sihir yang menyebabkan kekufuran itu, akan tetapi puak-puak Syaitan itulah yang kafir (dengan amalan sihirnya);

kerana merekalah yang mengajarkan manusia ilmu sihir dan apa yang diturunkan kepada dua malaikat: Harut dan Marut, di negeri Babil (Babylon), sedang mereka berdua tidak mengajar seseorang pun melainkan setelah mereka menasihatinya dengan berkata:

"Sesungguhnya kami ini hanyalah cubaan (untuk menguji imanmu), oleh itu janganlah engkau menjadi kafir (dengan mempelajarinya)".

Dalam pada itu ada juga orang-orang mempelajari dari mereka berdua: ilmu sihir yang boleh menceraikan antara seorang suami dengan isterinya, padahal mereka tidak akan dapat sama sekali memberi mudarat (atau membahayakan) dengan sihir itu seseorang pun melainkan dengan izin Allah.

Dan sebenarnya mereka mempelajari perkara yang hanya membahayakan mereka dan tidak memberi manfaat kepada mereka.

Dan demi sesungguhnya mereka (kaum Yahudi itu) telahpun mengetahui bahawa sesiapa yang memilih ilmu sihir itu tidaklah lagi mendapat bahagian yang baik di akhirat.

Demi sesungguhnya amat buruknya apa yang mereka pilih untuk diri mereka, kalaulah mereka mengetahui. [2:102]


Read More

11 April 2017

Garam Masakan

jujur dengan cf . uols guna garam masakan jenis putih atau jenis perang ? ✋
.
jom bertukar ke garam masakan jenis yang menyihatkan tubuh badan. garam putih boleh di makan , namun hanya sekali hidangan. eh kita hari hari makan berapa kali?
.
lebih dari dua kali. apa kata kita cuba amalkan garam yang original dari pergunungan himalaya 100% organik dan tiada bahan kimia. selamat untuk di makan dan mempunyai 84 mineral yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

orang panggil garam bukit kan? dapatkan yang ori dari pakistan. gunung ke dua tertinggi di dunia lebih 120 juta tahun 

nak kupas panjangkan. cuba yang baru dengan RM15 (SM - Semenajung Malaysia) dan RM18 (SS - Sabah dan Sarawak) termasuk pos seberat 400 gram memang berbaloi . masakan pun jadi sedap. 


antara kelebihan yang lain : 

GARAM MASAKAN.

.

Khasiat garam himalaya diakui sejak jutaan tahun dahulu, ia masih popular digunakan untuk tujuan meningkatkan tahap kesihatan.

.

Amalan pengambilan garam halus berwarna perang ini membantu keperluan mineral seperti boron, kalsium, potassium, iron, magnesium, sodium, zink dan banyak lagi dalam pengambilan menu seharian.

.
Garam Masakan Nur 100% tulen membantu perjalanan darah dalam badan, menguatkan tulang dan kecerdasan minda.
.
Garam bebas bahan kimia ini menjadikan masakan lambat basi. Masakan tidak terlalu masin dan boleh dimakan bersama buah-buahan.
.
Tidak perlu penambah perisa kerana ia secukup rasa. Sesuai diambil seisi keluarga.
.
Garam Masakan Nur juga mampu mengurangkan :.
.
1. Kebimbangan dan tekanan.
.
2. Mengembalikan kecergasan tubuh badan.
.
3. Mengurangkan gangguan kekejangan otot.
.
4. Mencegah osteoporosis.
.
5. Melegakan artritis.
.
6. Mencegah dan merawat obesiti.
.
7. Kandungan mineral ini sesuai bagi mereka yang mengidap kencing manis, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.
 


TQ SUPPORT


 
ada gaya cikgu garang tak 😀
Read More

aroimakmak.com

iols memang bercadang cadang nak ke korea. hamboi cf nih. aishh geram pulak kita tau. aroimakmak selalu bermain di mata dan jiwa 



tengs aroi mak mak cam tau je kan kita nak jalan ke sana, makanya iklan nuffnang ni selalu berjalan ke blog nurfarizan.com

tak silap cf lah lebih dua bulan iklan aroimakmak.com di blog cf. wahh masyukk 







untuk lebih detail jom terjah di >> http://aroimakmak.com/ 
iols suka nau nau nama nya gi jenjalan 
Read More

8 April 2017

Jangan Keluar Rumah Awal Pagi Tanpa Breakfast





Bunyi macam siyes tajuk tu, kan? Sila bertenang, teruskan membaca sehingga habis dulu. 

Majoriti dah tau kepentingan breakfast tapi masih ramai di kalangan kita anggap ia tak penting. Kalau fikir camni awal - awal pagi sebelum start kerja dah ada satu masalah.
.
Ada yang tak mahu breakfast sebab tiada selera makan pada waktu pagi. Ada yang bimbang kenaikan berat badan.
.
Tau kan boleh kena sakit gastrik bila tak breakfast? Pernah kan rasa tiada tenaga nak buat kerja bila tak breakfast? Bila lapar ni otak pun tak berapa tiptop & mood pun senang swing.
.
Biar pun tergesa² nak pergi kerja atau kuliah jangan sesekali skip breakfast. Cuba praktikkan setiap hari tanpa gagal.
.
Breakfast ni tugasnya membekalkan tenaga kepada tubuh badan bagi melakukan aktiviti harian yang sibuk. Ia juga berkait rapat dengan kecergasan mental.
.
Secara ringkas, breakfast memberikan kesan positif terhadap aktiviti otak. Secara tak langsung ia mendatangkan kesan positif terhadap diri individu itu utk melaksanakan tugas hariannya.
.
Tapi kan nak cari breakfast awal - awal pagi ni kat mana? Jenuh laa nak cari breakfast yang simple tapi cukup khasiat ni.
.
Jangan risau, Biskut Simple Stick yg SEDAP BAQ HANG kan ada. Nak tau kelebihan biskut roti 💯 homemade 💯 halal ni? 





Untuk pengetahuan semua, ada beberapa khasiat penting yg terkandung dalam biskut roti ni. Tapi saya nak tekankan satu kelebihannya iaitu sebagai alas perut yang paling simple di awal pagi. Selain itu, Biskut Simple Stick disaluti multi-bijirin nestum.
.
Ada apa dengan nestum?
.
🍪 vitamin B1 - membantu menukarkan makanan berkarbohidrat kepada tenaga supaya anda kekal aktif sepanjang hari. 


🍪 vitamin C - membantu penyerapan zat besi dari nestum berkhasiat & makanan² lain. 


🍪 zat besi  - penting untuk mengangkut oksigen di dalam badan & membantu anda kekal positif.
.
Menarik kan kelebihan biskut roti ni? Mesti dah tak sabar nak dapatkan sebalang Biskut Simple Stick yg SEDAP & RANGUP, kan?
.
Dah tak sabar² nak breakfast dengan Biskut Simple Stick? Apa kata laju² whatsapp saya di talian:
.
📱 016 8082630
📱 016 8082630
📱 016 8082630
.
Option lain, boleh pm saya di page Biskut Simple Stick:
.
https://www.facebook.com/biskutsimplestick
https://www.facebook.com/biskutsimplestick
https://www.facebook.com/biskutsimplestick
.
.
p/s: Saya nak bagitau ni.. baru² ni saya upgrade pieces untuk sebalang biskut tapi masih kekalkan harga yang sama seperti tahun lepas. Suka tak ni?
.
Rujukan gambar² menarik berkenaan biskut roti ni & testimoni customer² ada di page Biskut Simple Stick. ingat breakfast , ingat #biskutsimplestick 🍪


Read More

7 April 2017

Pemenang Contest Teka Jumlah Botol Minyak NTO


bismillah. utama cf nak ucapkan terima kasih kerana sahabat dalam pada masa yang sibuk dapat luangkan masa, iols terharu tau. jumlah yang nak dikira boleh tahan banyak. sorry tau buat contest memeningkan kepala uols.


gigih jugaklah cf nak konfemkan sekali lagi dan kira guna ms word buat kekotak cenggini.
.
bagi sahabat yang meneka jumlah 58 lebih dari seorang. namun rezeki berpihak kepada Azwahida. tahniah ya. cf akan whatsapp untuk tebus free gift.
.
next time kita buat lagi tau. bagi sahabat  nak sertai group whatsapp jom klik >> santai @ garam nur

Read More

5 April 2017

Skynet Kuantan




Salah satu perkhidmatan kurier yang digunakan oleh team NHS. di Kuantan cawangan Skynet di alamat A-79, GF Jalan Bukit Ubi, 25200 Kuantan Pahang.
.
direction nak ke Skynet Kuantan melalui Maybank depan masjid akan jumpa petrol pam Petronas selepas kedai Big 10 drive kena perlahan lahan tau akan jumpa deretan kedai . kalau bawak laju akan masuk Jalan Wong Ah Jang.
.
atau boleh call 09 - 515 6996 nak ada urusan lain lain boleh email di skykua@skynet.com.my faks 09 - 516 4161



Operating Hour :

Monday to Friday (9:00am - 6:00pm)
Saturday (9:00am - 1:00pm)
*Close on Sunday and Public Holidays




 
Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Copyright © NurFarizan.Com