8 May 2017

8 Minit - Senaman Paling Ringkas


uols nak sihat? jawapannya NAK dah tentu bukan. sihat ini boleh membawa maksud yang bermacam - macam . sihat hati , sihat akal , sihat kesihatan dan ada juga yang cakap sihat itu gemuk . "awak nampak sihat" eh dia faham macam bawa maksud awak nampak gemuk macam macam kan 💋
.
alhamdulillah kita masih dipinjamkan lagi hari ini. nak sihat boleh dibuat dalam menjaga solat awal waktu dan mengikut tertib. sebab solat juga dikatakan membuat pergerakan keseluruhan otot badan. 👍
.
oleh kerana faktor pemakanan hari ini , kita perlukan langkah berjaga-jaga betul ke betul. kenapa cf kata macam tu? sebab dalam beras dan sayuran juga ada bahan semburan atau racun berbahaya.
.
dah banyak makan tak sihat? tapi kenapa masih makan lagi kalau dah tau semua beracun. kita sebenarnya tak boleh elak semua benda tu.
.
dengan mengamalkan pemakanan yang sihat sekurang kurangnya boleh mencegah. insya Allah. selalu amalkan sebelum makan . ambil secalit garam di hujung jari . dan selepas itu barulah makan apa yang kita nak makan. 🍜
.
ini adalah amalan Saiyidina Ali r.a . kita ikut sunnah dapat pahala. insya Allah. lagi satu dapat menjaga kesihatan lebih baik dan mengelak keracunan makanan.
.
lagi satu uols di samping menjaga solat awal waktu. boleh amalkan senaman. kita kira ekstra untuk lebih sihat.
.
cf suka amalkan sebab mudah . cepat dan berkesan. kata coach Kamal senaman ini membuat kan lemak anda menangis 😢 😝 
.
kata penasihat cf lepas bersenam ambil air suam supaya peluh peluh yang tertinggal kat dalam badan keluar sekali gitchuu . no no on kipas . biarkan peluh di badan reda macam biasa.





youtube coach Kamal ini dah di klik  sebanyak 257,028 views

cf suka senaman cam ni tak berat sangat. sesuai bagi kita yang selalu rasa sibok sangattt 😂. 
.
dah reda sejuk di badan. terus mandi bersihkan badan. sebab time berpeluh keluar segala kekotoran di badan kita. maka nya mandian therapy salt sangat diperlukan. terus cergas bertenaga. bila badan sihat bertenaga. baru boleh generate sales dengan lajuznye cewahh

7 May 2017

Hari Hol

Selamat Hari Hol 7 Mei 2017

From Kamus Dewan a.k.a Malay Dictionary : Mendefinisikan bahawa Hol bermaksud kenduri arwah yang diadakan setahun sekali
.
For Pahang state mean the day to remember "kemangkatan keluarga diraja".
.
That mean " Hari Hol diisytiharkan sebagai cuti umum di Pahang bermula tahun 1974 bagi memperingati kemangkatan Sultan Pahang keempat, Sultan Abu Bakar iaitu ayahanda Sultan Ahmad Shah yang masih bertakhta pada hari ini.
.
Only Pahang state have Hari Hol.

Lazada Malaysia

4 May 2017

Pilihan Bayar Balik Pinjaman Trengkas Mulai 7 Mei 2017

bismillah. untuk tahun ini kita berusaha membantu pelajar dari tahun 2012 hingga 2014 untuk menjelaskan bayaran trengkas mengikut kadar minimum dan tidak membebankan.

pelajar diberi 3 pilihan  dan mengikut terma dan syarat.


Pelajar boleh membuat transaksi melalui akaun yang tertera di bawah . sebarang perbincangan boleh whatsapp CF di talian 011 - 1337 6596.

Akaun 1 :
CIMB : 860 2345 961
AKU KAYA SALES
& SERVICES

Akaun 2 :
Maybank : 156 226 1414 12
NUR FARIZAN  

Email : nurfarizan89@gmail.com

Selepas transaksi sila email BUKTI serta detail nama , ic, nombor telefon atau whatsapp 📲 011 - 1337 6596

Terima kasih  😉



Related Post :


Edisi Kemaskini : Senarai Nama Pelajar BELUM Menjelaskan Bayaran Pinjaman Trengkas


✍ Berikut senarai nama pelajar yang telah membuat pinjaman atau bayaran tertunggak sepanjang tempoh berkursus. 


TRENGKAS K4/2012
Senarai Nama Peminjam Trengkas K4/2012
Tempoh Bayar Balik Mac 2013 – Mac 2014


1.  NAMA : NURZALINA BINTI ABDULLAH
NO MATRIK : SK-PP 04/5797/12
Jumlah Perlu Bayar : RM400

Tarikh Bayar :
18.02.2013 - RM80
⏩ Baki : RM320 sahaja 
>> 7 May 2017 - cf inbox di facebook. namun tiada respon. facebook aktif.


2.  NAMA : ZULAIKHA BINTI ABDUL RAHMAN
NO MATRIK : SK-PP 04/5804/12
Jumlah Perlu Bayar : RM400
>> 7 May 2017 - cf inbox di facebook. namun tiada respon. facebook aktif.  hanya seen


TRENGKAS K5/2012
Senarai Nama Peminjam Trengkas K5/2012
Tempoh Bayar Balik Mei 2013 – Mei 2014


3.  NAMA : NORUL SHUHADA BINTI ABDUL HALIM
NO MATRIK : SK-PP 05/5814/12
Jumlah Perlu Bayar : RM400

Tarikh bayar :
RM100 - 07.01.2017
RM50 - 07.01.2017
RM50 - 01.02.2017
RM50 - 01.03.2017
RM50 - 05.04.2017
RM100 - 14.06.2017

📅 Bayaran Jelas

4.  NAMA : NOORZAIMI BIN ZAINUDIN
NO MATRIK : SK-PP 05/5817/12
Jumlah Perlu Bayar : RM400

>> 7 May 2017 - cf inbox di facebook. namun tiada respon. facebook aktif.  hanya seen

TRENGKAS K1/2013
Senarai Nama Peminjam Trengkas K1/2013
Tempoh Bayar Balik  Julai 2013 –  Julai  2014


5.  NAMA : WAN NOOR SHAHEERA BINTI WAN MOHD ZULKIFLI
NO MATRIK : SK-PP 01/5828/13
Jumlah Perlu Bayar : RM400

Tarikh Bayar :
RM100 - 22.05.2014 
>> cf inbox di facebook. katanya nak tak ada duit. 

⏩ Baki : RM300 sahaja 

6.  NAMA : NOR ALRABIATUL ADAWIYAH BINTI BAKRI
NO MATRIK : SK-PP 01/5822/13
Jumlah Perlu Bayar : RM400
>> 7 May 2017 - cf inbox di facebook. katanya nak guna duit . nak bersalin
 



7.  NAMA : NURADLEEN SOFIYA BINTI MOHAMAD ROSDI
NO MATRIK : SK-PP 01/5824/13
Jumlah Perlu Bayar : RM400
tiada facebook dan nombor telefon sedia ada tidak aktif.



8.  NAMA : NORSAFIAH BINTI WAHAB
NO MATRIK : SK-PP 01/5830/13
Jumlah Perlu Bayar : RM400
tiada facebook dan nombor telefon sedia ada tidak aktif.


TRENGKAS K2/2013
Senarai Nama Peminjam Trengkas K2/2013
Tempoh Bayar Balik  September 2013 –  September  2014


9.  NAMA : NUR SYIFAA IZZATI BINTI MOHD RASDI
NO MATRIK : SK-PP 01/5850/13
Jumlah Perlu Bayar : RM240
>> 7 May 2017 - cf inbox di facebook. katanya nak guna duit . baru bersalin

10.  NAMA : NUR AZLINA BINTI HAMZAN WADI
NO MATRIK : SK-PP 01/5852/13
Jumlah Perlu Bayar : RM400
nombor telefon sedia ada tidak aktif.


11.  NAMA : WAN NOR SHAHIDA BINTI TUN ZAKARIA
NO MATRIK : SK-PP 01/5853/13
Jumlah Perlu Bayar : RM400

Tarikh Bayar : 
31.03.2014  - RM100
30.05.2014  - RM100
12.07.2014  - RM100
Baki : RM100

>> 7 May 2017 - cf inbox di facebook. namun tiada respon. facebook aktif.  hanya seen


12.  NAMA : SITI ZULAIKA BINTI AHMAD
NO MATRIK : SK-PP 02/5859/13
Jumlah Perlu Bayar : RM400

>> 7 May 2017 - cf inbox di facebook. namun tiada respon. facebook aktif.  hanya seen


TRENGKAS K3/2013
Senarai Nama Peminjam Trengkas K3/2013
Tempoh Bayar Balik  November 2013 –  November  2014



13.  NAMA : SITI AISYAH BINTI ABD HAMID
NO MATRIK : SK-PP 01/5868/13
Jumlah Perlu Bayar : RM400

nombor telefon sedia ada tidak aktif.


TRENGKAS K4/2013
Senarai Nama Peminjam Trengkas K4/2013
Tempoh Bayar Balik  Januari 2014 –  Januari 2015
Jumlah Pinjaman: RM400

14.  NAMA : NOR RAZIEMAN BIN NORHANISHAM
NO MATRIK : SK-PP 01/5881/13
Jumlah Perlu Bayar : RM400
nombor telefon sedia ada tidak aktif.


15.  NAMA : NUR AZLIN BINTI ABDUL RAZAK
NO MATRIK : SK-PP 01/5884/13
Jumlah Perlu Bayar : RM400
nombor telefon sedia ada tidak aktif.


TRENGKAS K1/2014
Senarai Nama Peminjam Trengkas K1/2014
Tempoh Bayar Balik  Julai 2014 –  Julai 2015

16.  NAMA : NUR HASMUNI BINTI MAT YAACOB
NO MATRIK : SK-PP 01/5912/14
Jumlah Perlu Bayar : RM290

Kenyataan
Buku Trengkas RM40
Yuran Kursus bulan pertama RM130 
Yuran Kursus bulan kedua RM130
Calon ini drop/tamat kursus bulan terakhir


>> 7 May 2017 - cf inbox di facebook. namun tiada respon. facebook aktif.  hanya seen 

terkini cf ada dm di instagram.


TRENGKAS K2/2014
Senarai Nama Peminjam Trengkas K2/2014
Tempoh Bayar Balik  Oktober 2014 –  Oktober 2015


17.  NAMA : NUR JANNATUN FARHANA BT CHE ZAMANI
NO MATRIK : SK-PP 01/5924/14
Jumlah Perlu Bayar : RM400

Tarikh bayar :
RM400 - 20.06.2017

📅 Bayaran Jelas
 
18.  NAMA : NORSHAHIDA BINTI MOHD RUSLI
NO MATRIK : SK-PP 01/5921/14
Jumlah Perlu Bayar : RM400
>> follow-up 16 Jun 2017 - cf inbox di whatsapp. ida akan buat bayaran lepas raya 


19.  NAMA : FATIN NOR SYAHIRAH BINTI ZULKEFLI
NO MATRIK : SK-PP 01/5923/14
Jumlah Perlu Bayar : RM400
>> 7 May 2017 - cf inbox di whatsapp. namun tiada respon. hanya seen

TRENGKAS K3/2014
Senarai Nama Peminjam Trengkas K3/2014
Tempoh Bayar Balik   Disember 2014 –  Disember 2015


20.  NAMA : NUR IKA SYUHADA BT ABDUL HAMID
NO MATRIK : SK-PP 03/5931/14
Jumlah Perlu Bayar : RM400

Tarikh bayar :
RM50 - 18.06.2017 

⏩ Baki : RM350 sahaja 



Kemaskini Baki Pinjaman 14/06/2017 : RM6850

Related Post :


 📍 3 Cara Pilihan Bayar Balik Pinjaman Trengkas Mulai 7 Mei 2017




📍 terkini cf telah menghantar whatsapp dan di inbox facebook.  langkah terakhir mungkin cf akan send surat ke rumah penjamin pelajar.

Edisi Kemaskini : Senarai Nama Pelajar Telah Membuat Bayaran PENUH Pinjaman Trengkas





Senarai Nama Pelajar Jelas Bayaran Balik Pinjaman Trengkas

1. NAMA : NURUL NAJIHAH BINTI SALLEH
NO MATRIK : SK-PP 01/5834/13
Status bayaran :
31.07.2013 – RM100
04.09.2013 – RM100
12.12.2013 – RM200
Bayaran  : JELAS

2. NAMA : NORSYAZWANI BINTI SALLEH
NO MATRIK : SK-PP 01/5835/13
Status bayaran :
31.07.2013 – RM100
04.09.2013 – RM100
12.12.2013– RM100
05.02.2014 – RM100
Bayaran  : JELAS

3. NAMA : LATIFAH BINTI HAMIN
NO MATRIK : SK-PP 04/5800/12
Status bayaran :
24.12.2012 – RM80
19.02.2012 – RM160
20.03.2014  – RM160
Bayaran  : JELAS

4. NAMA : IMAZURAINI BINTI ZAINUDIN
NO MATRIK : SK-PP 05/5816/12
Status bayaran : 
27.03.2014 – RM400
Bayaran  : JELAS

5. NAMA : NUR ANISA BINTI MAT ISA
NO MATRIK : SK-PP 01/5821/13
Status bayaran :
28.02.2014 – RM200
06.04.2014 – RM200
Bayaran  : JELAS

6. NAMA : NOR ATIQAH BINTI TARAHA
NO MATRIK : SK-PP 01/5854/13
Status bayaran :
07.04.2014 – RM400
Bayaran  : JELAS

7. NAMA : SITI NUR FARAHIN BINTI ABU KARIM
NO MATRIK : SK-PP 05/5812/12
Status bayaran :
27.04.2014 – RM80
Bayaran  : JELAS

8. NAMA : NURJAUHARATUDINIE BINTI JOHAN
NO MATRIK : SK-PP 01/5856/13
Status bayaran :
23.05.2014 – RM400
Bayaran  : JELAS

9. NAMA : SHAHIERA BINTI IBRAHIM
NO MATRIK : SK-PP 01/5831/13 
Status bayaran :
02.03.2014 – RM100
30.03.2014 – RM100
28.04.2014 – RM100
29.06.2014 – RM100
Bayaran  : JELAS  

10. NAMA : NORAZMAN BIN NORHANISHAM
NO MATRIK : SK-PP 01/5903/14
Status bayaran :
RM200 - 30.06.2014
RM200 - 22.07.2014 
Bayaran  : JELAS

11. NAMA : SITI FARAH HANIM BINTI SHEIKH ALI
NO MATRIK : SK-PP 01/5855/13
Status bayaran :
RM400 - 12.08.2014
Bayaran  : JELAS

12. NAMA : MUHAMMAD HAFIZIE BIN ABDUL RAHMAN
NO MATRIK : SK-PP 01/5880/13
Status bayaran :
RM400 - 13.08.2014
Bayaran  : JELAS

13. NAMA : SITI FATIMAH NUR BINTI OMAR
NO MATRIK : SK-PP 01/5901/14
Status Bayaran:
RM100 - 10.08.2014
RM200 - 24.11.2014 
Bayaran  : JELAS

14. NAMA : SITI ROBAKYAH BINTI AHMAD
NO MATRIK : SK-PP 01/5908/14
Bayaran  : JELAS

15.  NAMA : NOR MUNIRAH BINTI MAT HUSSIN
NO MATRIK : SK-PP 01/5860/13
Bayaran  : JELAS

16. NAMA : FATIN FAZIRA BINTI MOHD FAZIL
NO MATRIK : SK-PP 05/5812/12
Status bayaran :
23.01.2013 - RM80
25.02.2013 - RM80
29.03.2013 - RM80
11.04.2013 - RM80
Bayaran  : JELAS

17. NAMA : NAJIAH BINTI ZAINAL
NO MATRIK : SK-PP 01/5926/14
Tunggakan: JELAS

18. NOR FAEZAH BINTI OTHAMAN
NO MATRIK : SK-PP 01/5902/14
Tunggakan: JELAS

Tarikh Bayar :
29.09.2014 - RM50
29.11.2014 - RM50
29.03.2015 - RM50
26.07.2015 - RM50
26.09.2015 - RM50
16.10.2015 - RM50
17.11.2016 - RM100

19.  NAMA : EMIRASHIDAH BINTI ISHAK
NO MATRIK : SK-PP 03/5930/14
Tunggakan: JELAS

Tarikh Bayar :
02.07.2016 - RM200
15.01.2017 - RM100
02.05.2017 - RM100 

20. NORUL SHUHADA BINTI ABDUL HALIM
NO.MATRIK : SK-PP 05/5814/17 
📅 Tunggakan: JELAS
 .
Tarikh Bayar :

RM100 - 07.01.2017
RM50 - 07.01.2017
RM50 - 01.02.2017
RM50 - 01.03.2017
RM50 - 05.04.2017
RM100 - 14.06.2017 

📋 Sijil akan di urus dan di pos pada 14.07.2017 iaitu hari Jumaat.


21.  NAMA : NUR JANNATUN FARHANA BT CHE ZAMANI
NO MATRIK : SK-PP 01/5924/14
📅 Tunggakan: JELAS

Tarikh bayar :
RM400 - 20.06.2017
 
📋 Sijil akan di urus dan di pos pada 20.07.2017 iaitu hari Khamis.
 


Kerja



alhamdulillah Allah masih berikan kita rezeki dari pelbagai cara. dulu cf mengajar dalam bidang pengurusan pejabat. sebenarnya kalau pernah menuntut ilmu dengan cf dulu . cf share semua perkara dari soal ilmu hidup . bukan sekadar hanya tentang pejabat.
.
motivasi kerjaya. lebih kepada bagaimana kita nak hidupkan jiwa kita lebih mendalam dalam soal dan tanggungjawab dalam kerja. mengenal rentak manusia sekeliling. kenali karakter dan sebagainya. sebab ilmu konsepnya cukup luas. jika kita hadkan ilmu atas sekadar sijil saja ia tak mencukupi untuk bergelar seorang pekerja.
.
ya ilmu itu cukup mahal harganya. hatta kita tak boleh nilai dalam bentuk wang ringgit semata. jika wang kita habis bayarkan untuk ilmu dan ilmu itu kita apply atau praktikkan ia akan terus diserap dalam jiwa kita.
.
jadi hargailah ilmu masa tenaga yang kita telah laburkan. dulu cf pernah bagi tau , belajar fokus. belajar sungguh sungguh. nah hasilnya sampai hari ini . cf dapat berita gembira.
.
"cf saya dah kerja"
"cf saya lulus temu duga kerajaan"
"cf saya bertuah dapat belajar di IPM"

walaupun IPM tidak lagi melatih uols. akan tetapi ilmunya terus meresap dalam jiwa. alhamdulillah. syukur . cf dapat pelajar yang ada kesungguhan. baik dan dengar kata. 
.
agaknya cf pakai magik kot 😁 nak berjaya tak dak magic na. yang penting usaha usaha setuju ke setuju

Puji


sebenarnya banyak benda nak share. sarat dalam kepala ni. kalau di timbang mau dalam 100kg 😂 . cf pelan pelan menulis. penulisan info santai cf masukkan sekali. yang penting blog ni 100% cf handle.
.
okey yang paling cf nak share adalah pelajar cf yang masih lagi ada tunggakan yuran trengkas. actually masa ambik trengkas dedulu, cf dahulukan duit cf sebab masa tu IPM tak ada mengeluarkan sebarang pinjaman.
.
kita sedia maklum sebelum kahwin pelajar ada yang bekerja. dan dah ikut suami. kira kerja jauh. tuntutan duduk di rumah jadi satu kewajiban sebab dah ada anak lebih dari seorang. ya cf faham. dulu kita pegang duit ada gaji sebab kerja.
.
sekarang hanya suami yang menanggung isteri dan anak anak. cf puji pelajar ini sebab walaupun dia masih tertunggak bayaran trengkas. bayaran tiap tiap bulan dah makin berkurangan. dia start bayar bulan jan 2017 tahun ni . cop suami yang bayarkan. 😍 cf puji sikap pelajar dan suaminya.
.
semoga Allah lipat gandakan rezeki pelajar ini dan suaminya. aamiin . tunggu tau cf akan update yang terkini pelajar yang membuat pinjaman dan 3  pilihan cara nak bayar balik ikut kemampuan.
.
ingat. kalau kita dah settle hutang. rezeki akan masuk dengan derasnya. sebab hutang juga menyekat segala rezeki. Wallahu'alam

Terima kasih



Bismillah. agak lama sepi menyepi menulis di laman blog ini. kesediaan nak menulis adakalanya terhad. dengan komitmen tugas yang lain.
.
tapi yang pelik nya hari hari cf datang ke blog ni. dia dah ibarat kalau tak singgah sehari tak sah 😃
.
apa pun cf nak ucap terima kasih kepada sahabat handai yang sudi mencari info di sini. sengaja cf tutupkan jumlah trafic yang masuk tunggu 250k viewer baru buka balik . hamboi cf demand ya!
This entry was posted in