KERJAYA | KESIHATAN | RAHSIA ALAM | REVIEW

13 Kelebihan Pati Minyak Buah Pala(1) Manfaat kesihatan minyak buah pala termasuk keupayaan untuk merawat tekanan, sakit, senggugut, masalah jantung, masalah pencernaan, tekanan darah dan batuk.

(2) Minyak buah pala boleh dikaitkan dengan ciri-ciri perubatan seperti peranannya sebagai sedatif, perangsang, santai, bahan anti-radang, antiseptik, dan bakteria.

(3) Pokok buah pala tumbuh sangat tinggi dan boleh mencapai sehingga tujuh puluh kaki.

(4)  Minyak Buah Pala amat berguna untuk merawat sakit otot dan sendi kerana ia merupakan ubat penenang yang sangat baik. minyak buah pala juga anti-radang, berkesan untuk artritis, penyakit sendi, dan sakit pinggang.

(5) Sesetengah wanita mengalami masalah senggugut. minyak buah pala adalah sangat berguna untuk wanita-wanita ini, dan ia juga boleh mengurangkan gejala yang berkaitan tempoh seperti perubahan emosi, kemurungan, dan ketidakseimbangan hormon.

(6) Senak: minyak buah pala adalah baik untuk penghadaman dan membantu dalam melegakan sakit perut dan mengeluarkan gas dari perut dan usus. Oleh itu, minyak buah pala baik untuk masalah penghadaman, kembung perut, muntah-muntah dan cirit-birit. Ia juga menggalakkan selera makan. Penjagaan perlu diambil apabila memakan minyak buah pala, dan ia hanya boleh digunakan dalam dos yang rendah.

(7) Peredaran darah: minyak buah pala adalah perangsang yang baik, bukan sahaja untuk minda, tetapi juga untuk seluruh badan. aroma santai menjadikan badan lebih relax, meningkatkan peredaran darah.

(8) Masalah Jantung: Minyak Buah Pala juga boleh merangsang sistem kardiovaskular dan oleh itu dianggap sebagai tonik yang baik untuk jantung.

(9) Tonic Hati: Manfaat kesihatan yang penting minyak buah pala adalah keupayaan untuk merawat penyakit hati itu. minyak ini mampu mengeluarkan toksin dari hati, seterusnya menjadikan ia sebagai tonik hati yang baik.

(10) Buah Pinggang Kesihatan: minyak Nutmeg sering disyorkan untuk merawat jangkitan buah pinggang dan penyakit buah pinggang. Ia juga membantu dalam melarutkan buah pinggang dan pengumpulan asid urik di bahagian-bahagian badan yang lain, seperti gout dan keradangan sendi.

(11) Herba ini sangat popular sebagai rempah dan sering digunakan dalam tujuan masakan. Dalam masakan, buah pala adalah serba boleh dan boleh digunakan dalam hidangan kentang dan daging persediaan di Eropah, garam masala di India, dan ramuan kari di Jepun.

(12) Oleh kerana minyak buah pala antibakteria dan antiseptik, ia digunakan dalam banyak kosmetik dimaksudkan untuk kulit kusam, berminyak atau berkedut. Ia juga digunakan dalam losyen bercukur dan krim.


(13) Dalam tamadun Yunani dan Rom purba, buah pala adalah popular sebagai tonik otak berkesan walaupun kos yang tinggi. minyak buah pala juga meningkatkan tumpuan dan meningkatkan tumpuan bekerja.
.
.

.
.
Di dalam Mandian Terapi dan Rendaman Kaki terdapat salah satu minyak aromaterapi iaitu minyak buah pala.
.
.
Alami ketenangan minda dengan mandian terapi atau Therapy Salt Relax (nama lama mandian terapi lavender). Insya Allah sihat.
.
.
Testimoni >> Klik Sini
Cara Guna >> Klik Sini

.
.
#NHS
#GaramNur
#FeelFresh
#TherapySaltRelax
#MandianKetenangan
Share: