Pages

Punca Strok Haba Dan Cara Atasinya


Berlaku apabila suhu badan meningkat dengan cepat (41 darjah celcius atau lebih) akibat terdedah kepada cuaca panas yang berterusan semasa menjalankan aktiviti fizikal.

Sebab-Sebab

Kekurangan air dan garam galian dalam badan dalam jumlah yang banyak.

Tanda dan Gejala

⏺️Peningkatan suhu badan secara mendadak (41°C)
⏺️Denyutan jantung menjadi cepat
⏺️Pernafasan cepat dan pendek
⏺️Tekanan darah menurun
⏺️Badan kering dan panas
⏺️Tidak selesa, keliru dan mungkin menjadi tidak sedar
⏺️Rasa kepala berpusing
⏺️Pening
⏺️Rasa mual
⏺️Sawan atau pengsan

Rawatan di tempat kejadian :

☑️ Alihkan mangsa dari sinaran matahari yang melampau ke tempat berbumbung atau mempunyai hawa dingin.

☑️ Sejukkan mangsa dengan selimut yang lembap atau siram dengan air sejuk.

☑️ Berikan udara segar, halakan  kipas secara terus atau kipas mangsa menggunakan kertas surat khabar.

☑️ Sekiranya mangsa sedar, berikan minuman sejuk dan segar.

☑️ Dapatkan bantuan perubatan melalui talian 999.

Rawatan di hospital :

Mangsa akan diperiksa kadar denyutan nadi, tekanan darah, kadar pernafasan dan tahap kesedaran.

Sekiranya mangsa mengalami renjatan, rawatan khusus akan diberikan.

Penyiasatan darah dan lain-lain penyiasatan berkaitan akan dilakukan jika ada keperluan.
Pencegahan

Jangan lakukan aktiviti fizikal  apabila berada dalam keadaan letih, lapar atau dahaga yang keterlaluan di bawah sinaran matahari yang berpanjangan.

Banyakkan minum air kosong 3-4 liter sehari
Amalkan pemakanan sihat dan seimbang

Petua Hilangkan Pahit Pucuk Ubi


Bagi penggemar masak lemak pucuk ubi. boleh la try petua ini yea

Rebus pucuk ubi terlebih dahulu sebelum dijadikan bahan masakan.

Masukkan sedikit garam masakan dan biarkan hingga mendidih.

Manjakani Mujarab Rawat Dalaman Wanita


Manjakani begitu mujarab untuk merawat luka dalaman (selepas bersalin) dan luka luaran.
.
Ia juga dapat membantu melawaskan pembuangan air besar kerana mengandungi kandungan serat yang tinggi.
.
Manjakani terdapat di dalam produk Jamu Manjakani 100% Asli keluaran NF Natural.

Essential Oil , Bahasa Mudah Sebut EO, Boleh Juga Dipanggil Minyak Pati Atau Minyak Esen


Essential Oil disebut dalam Bahasa Inggeris dan dalam Bahasa Melayu pula dipanggil Minyak Pati. Lagi mudah dipanggil EO.
.
Essential Oil terdapat di dalam produk terpilih NF Natural.

Garam Bukit Himalaya Mengandungi 84 Mineral Baik Untuk Kesihatan Anda


Garam Bukit Himalaya dikatakan mengandungi 84 mineral yang baik untuk kesihatan anda.
.
Selain mineral garam ini mengandungi kandungan, seperti kalsium dan juga mineral termasuk besi dan zink.
.
Garam Bukit Himalaya terdapat di dalam produk terpilih NF Natural.

Kurma Kembalikan Tenaga Serta Merta


Kurma menunjukkan kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi.

Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta.
.
Kurma terdapat di dalam produk Jamu Calit NF Natural

Madu Asli Kaya Antioksidan

Madu Asli mengandungi flavonoids yang dipanggil sebagai antioksidan di dalam badan.
.
Malah, kebanyakan ubat ubatan yang merawat kanser menggunakannya untuk tujuan yang sama.
.
Madu Asli terdapat di dalam produk Jamu Calit NF Natural

2 Ulas Bawang Putih Sehari Tingkatkan Tahap Kesihatan

 

Bawang Putih tersenarai sebagai salah satu bahan yang selamat diambil oleh Food and Drug Administration (FDA).
.
Walau bagaimana pun, bawang putih boleh diambil dua ulas setiap hari.
.
Khasiat Bawang Putih terdapat di dalam produk Jamu Calit NF Natural

Minyak Herba Sold Out


minyak ni jarang didendangkan. buat habis. buat habis. hari ni betul betul habis. kena tunggu next batch. nak masuk hutan cari bahan bahan alami πŸ˜…
.
#nfnatural

Nantikan Therapy Oil Berwajah Baru


#tb kakak ada ni busy sehari dua. tengah nak get ready promosi. ada promosi lagi? ya ada. pastinya untuk customer tersayang. nantikan yaa πŸ€—
.
Belanja sekeping kat kedai sticker untuk label therapy oil yang terbaru.

#nfnatural

Apa Itu Demam


Demam adalah naiknya suhu badan dari suhu normal 36-37.5’C iaitu lebih 37.5’C

Lala Goreng Cili Padi


Sesekali ubah menu tengahari okey jugakan, happykan  diri reward dengan masakan yang sedap.

First time buat ni. Ikut resepi dalam whatsapp. Happy lunch 😊

Bahan:

Tiga tangkai cili merah
Tiga ulas bawang merah
Dua ulas bawang putih
Sedikit halia
Dua batang serai (diketuk)
Garam
Gula
Satu kg lala
Cara Menyediakannya:

1. Kisarkan cili merah, bawang merah dan putih serta halia.

2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar serta serai sehingga naik minyak dan wangi.

3. Masukkan lala dan kacau semua bahan sehingga rata.

4. Masukkan garam dan gula. Goreng hingga lala masa dan kemudian tutup api dan dihidangkan.

Resepi oleh Maira Nasir

Kelebihan Mandi Detoks


Banyak kelebihan mandi, selain mandi untuk membersihkan badan, mandi juga memberi satu terapi , untuk tips kali ini, jom kita tengok

KELEBIHAN MANDI DETOKS

☑ nyah toksin dalam badan.
☑ mengurangkan tekanan
☑ meningkatkan tidur
☑ melepaskan otot yang sakit
☑ memperbaiki fungsi otot
☑ membantu menyembuhkan ruam kulit
☑ melegakan sakit kepala
☑ membantu merawat selesema, selesema dan lain-lain penyakit
.
.
CARA NAK SEDIAKAN MANDIAN DETOKS

#masukkan air panas ke dalam tab mandi, haa kalau time cuti , hotel tempat kita rehat ada tab mandi lagi bestkan, kalau tak ada , guna aje baldi janji ada air panas

#campurkan ramuan garam himalaya, 84 mineral baik untuk badan. pilih jenis berkualiti supaya badan kita dimanaj penuh kaseh sayang, essential oil / pati aromaterapi.
.
PILIHAN
.
jika ada tab mandi, biarkan air jadi suam ye, barulah berendam 20 hingga 30 minit, masukkan 6-8 sudu mandian detoks.
.
Sukatanuntuk baldi dan besen, masukkan 5 liter air atau setengah baldi, 2 sudu mandian detoks, mandi pada bilasan terakhir.
.
πŸ’‘kalau susah susah nak sediakan semua bahan ni, order aje garam mandian aroma rose  dengan 500 gram , hanya rm35 sahaja, berbaloi dan jimat masa nak sediakan semua benda tu.
.
apa kandungan dalam garam mandian aroma rose? antaranya bahannya garam bukit himalaya, epsom salt, extra virgin olive oil, rose geranium, essential oil dan rose bud

πŸ“² nak kita hantar ke tempat anda? send wasap nama dan lokasi +6014-297 9545 dan untuk lebih CEPAT klik link http://wasap.my/60142979545
.

4 Tips Mandi Sihat dan Cantik


cantik bukan sahaja hanya pada wajah, malah setiap inci tubuh sama ada segi luaran atau dalaman.

kecantikan itu sangat penting.ia bukan tujuan menunjuk-menunjuk tetapi untuk memberikan kita keyakinan diri untuk tampil di khalayak ramai.
.
bila keyakinan keyainan sudah kukuh dalam hati, kita akan lebih bersemangat untuk melakukan pelbagai perkara. cenggitu πŸ‘„


MANDI DEMI KECANTIKAN 
#1 MANDIAN PANCURAN DAN BERENDAM 
.
1. mandian pancuran (shower) boleh dipraktikkan apabila anda ingin memberikan kesegaran kepada tubuh. Tekanan yang dikenakan oleh air yang memancur keluar akan menyegarkan otot seolah-olah anda sedang diurut.
.
2. Mandian berendam yang temani alunan muzik yang berkumandang dapat merelakskan badan.


MANDI DEMI KECANTIKAN 
#1 MANDIAN PANCURAN DAN BERENDAM 
.
3. Oleh hal yang demikian, mandian pancuran selalunya dilakukan pada waktu pagi manakala mandian berendam pula dilakukan setelah pulang bekerja atau beraktiviti luar.


MANDI DEMI KECANTIKAN 
#2 AIR PANAS DAN AIR SEJUK

1. Air panas akan membuka pori-pori kulit demi memudahkan air menyerap masuk dan menyingkirkan kotoran pada kulit. Wap air turut memudahkan krim atau losen badan menyerap masuk kulit.
.
2. Air sejuk pula amat baik untuk meningkatkan kesegaran tubuh.


MANDI DEMI KECANTIKAN 
#3 MANDI SUSU
.
Susu dapat menyingkirkan sel-sel mati pada kulit. Jadi, dengan mandian yang teratur, kulit akan bertambah cerah dan lembut.

Caranya, campurkan susu segar yang tidak mengandungi perasa di dalam mandian. Kemudian, anda berendam di dalam air susu yang akan melicinkan dan melembutkan kulit anda. 

Pastikan anda membilas badan sehingga bersih selepas berendam dalam air susu itu.


MANDI DEMI KECANTIKAN 
#4 MANDI GARAM 

Garam himalaya yang diesktrak dengan pati aromaterapi mampu menyingkirkan segala kekotoran di dalam badan. garam juga mudah diserap ke dalam kulit.
.
Garam mampu menaturalkan tenaga yang di serap melalui penggunaan telefon, barang elektrik, asap kereta, keadaan yang sibuk dengan orang ramai ini membolehkan anda bertambah penat dan tidak bermaya.
.
Selepas membersihkan badan, jadikan mandi garam amalan harian dengan bilasan terakhir anda terus lap badan dengan tuala. Segala yang melekat dibadan akan dihapuskan dengan mandi garam.
.
Dengan kuantiti air 5 liter dan 2 sudu garam, membuatkan badan tidak melekit. Perasaan selepas mandi garam. minda tenang dan tenaga baru mula dicas.
.
Pastikan badan anda dibersihkan terlebih dahulu sebelum mandi garam. Jadikan mandi garam adalah bilasan yang terakhir dan lap dengan tuala. Okey dah siap.




Resepi Ayam Pandan


ayam pandan. cara nak sediakan ayam pandan mudah makan dengan nasi panas. berselera sangat.
.
500gm ayam. ambil isinya.
.
1 sudu besar serbuk kari. kaknur suka kari adabi. ikut selera sendiri ya.
.
gula secukup rasa. guna nano sugar ekstrak gula tebu hitam yang penting sihat kan.
.
garam secukup rasa. semestinya garam masakan nur. πŸ’―% garam himalaya, Kaya 84 mineral
.
10 helai daun pandan dan minyak untuk menggoreng.
.
Cara membuatnya :
.
1. Potong dadu isi ayam sebesar 2cm.
.
2. Perap ayam bersama serbuk kari, garam dan gula. Perap selama 30 minit.
.
3. Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning. Sedia untuk dihidang.
.
Makan dengan nasi panas cam tu je pun dah sedap. selamat mencuba & selamat menjamu selera.

Apa Itu Garam


Garam ialah nama umum bagi sodium klorida. Tidak dinafikan sejumlah kecil sodium adalah penting untuk kesihatan kerana kesemua cecair tubuh mengandungi sodium, termasuk darah.
.
Mengikut diet umum, pengambilan garam mestilah di antara 9 hingga 10 gram termasuklah yang dikenali sebagai "garam tersembunyi".

Ini merujuk kepada garam yang ada dalam bahan-bahan seperti kicap, sos, mayonis, keju, ikan masin penambah perisa dan kiub perasa.

Makan yang siap diproses seperti sosej dan makanan dalam tin juga tidak terkecuali mengandungi garam tersembunyi.
.
Yang paling banyak garam ialah makanan yang diawet. Antaranya ialah :

πŸ“Œ Telur Masin - 500 mg

πŸ“Œ Ikan Masin - 1,500 mg

πŸ“Œ Buah Jeruk (masin) - 1,000 mg

πŸ“Œ Udang Kering - 4,000 mg

πŸ“Œ Belacan - 1000 mg

Oleh itu, berpada - padalah apabila menggunakan bahan - bahan masin.

Rasulullah S.A.W bersabda :

"Allah  memberikan rahmah kepada seseorang yang berusaha mencari harta dengan jalan yang halal dan membelanjakannnya dengan cara sederhana dan berhemat dan menabung kelebihannya untuk hari susah dan hajatnya." (Riwayat al-Ibn-an-Najjar)




Kandungan Menthol Dalam Minyak Angin

 
Soalan : Apa Itu Menthol

Menthol adalah bahan aktif dalam pembuatan minyak angin. Selain menthol terdapat bahan aktif seperti camphor dan menthyl silicate dalam pembuatan minyak angin.

Fungsi menthol juga memberikan rasa sejuk dan seterusnya mengurangkan kesakitan.

Menthol yang mempunyai 5% dalam kandungan produk tidak berbahaya berbanding 16% yang menyebabkan kulit boleh terbakar.


Apa Kesan Menthol

Menthol boleh memberikan kesan alahan seperti gegatal, masalah pernafasan, sakit saraf, sakit kepala dan tidak sesuai digunakan ke atas bayi.

Menthol boleh didapati secara semula jadi dari tumbuhan seperti peppermint atau boleh dikeluarkan secara tiruan.

Penggunaan Therapy Oil Aroma Mint

Pengguna Therapy Oil Aroma Mint  ini adalah pengguna boleh dikatakan kerap menggunakan minyak ini di waktu pagi , petang dan malam.

Bermula November 2018 keluaran terbaru ini kita telah memutuskan untuk tidak meletakkan kandungan menthol di mana kandungan menthol sebelum ini adalah 5% sahaja dan dibuat secara homemmade tanpa bahan kimia terlarang.

Sesuai Semua Peringkat

Therapy Oil Aroma Mint  sesuai digunakan ke atas kanak-kanak berusia 2 tahun hingga warga emas dan selamat dari bahan kimia.

Kandungan dalam Therapy Oil Aroma Mint adalah Peppermint Oil, Extra Virgin Olive Oil, Essential Oil, Menthol 5% dan Garam Bukit Himalaya

Di negara kita minyak dan krim berangin banyak dijual dengan pelbagai jenama antara yang terkenal Minyak Angin Cap Kapak dan Vick Vapo Rub

Susunan oleh : garamnur.com

Kandungan Minyak Angin Camphor Juga Memudaratkan

Produk ubat yang mengandungi camphor mudah didapati di pasaran. Camphor diguna sejak sekian lama dalam produk berubat seperti persediaan luaran berbentuk sapuan yang bertujuan merawat otot dan sebagainya.

Ia diperoleh daripada pokok camphor nama saintifik Cinnamomoun camphora dan ekstrak yang terhasil adalah minyak pati yang bersifat mudah meruap.

Ia mempunyai aroma yang sangat kuat dan dapat memberi rasa hangat dan nyaman. Bagaimana pun, ramai pengguna tidak menyedari camphor juga boleh menyebabkan kemudaratan terutama dalam kalangan kanak-kanak.

Risiko keracunan adalah tinggi dalam kanak-kanak kerana camphor cepat diserap melalui kulit dan lapisan mukosa. Keracunan camphor boleh terjadi apabila individu tertelan mahupun terhidu produk mengandungi camphor.

Turut dilaporkan keracunan yang berlaku selepas persediaan mengandungi camphor ini disapu di hidung, kulit atau bahagian perut.

Simptom keracunan awal boleh berlaku dalam tempoh 5 hingga 15 minit atau tertelan dan kemuncaknya pada 90 minit.

Kes keracunan yang dilaporkan kebanyakkannya membabitkan keradangan pada salur pencernaan dan gangguan pada sistem saraf pusat.

Di negara asing, ada kes kematian kanak-kanak yang tertelan lebih 5 mililiter (ml) minyak angin mengandungi camphor. Ia  disebabkan tindak balas pada sistem saraf pusat hingga mengakibatkan sawan dalam masa 20 hingga 30 minit selepas tertelan.

Kebanyakan pakar kanak-kanak tidak mengesyorkan penggunaan minyak berangin atau mana mana produk yang mengandungi camphor.

Pihak berkuasa seperti Persatuan Pediatrik Amerika dan Badan Pengurusan Makanan dan Ubat-ubatan Amerika (FDA) mengeluarkan arahan melarang penggunaan minyak angin yang dicampur dengan camphor melebihi 11 peratus.

Produk berubat yang mengandungi camphor juga perlu dilabel dengan jelas. Bahagian Regulatori Farmasi Negara mengeluarkan arahan bahawa semua produk yang mengandungi camphor perlu disertakan risalah amaran yang melarang penggunaan kepada kanak-kanak di bawah umur dua tahun atas risiko boleh menyebabkan sawan.

Bagi kanak-kanak berumur lebih dua tahun, penggunaan perlu berhati-hati. Selain itu, risalah amaran perlu menyatakan bahawa sapuan produk mengandungi

camphor ke dalam hidung kanak-kanak walaupun dalam jumlah yang sedikit boleh menyebabkan kanak-kanak pengsan serta merta.

Walaupun jumlah kes keracunan camphor yang dilaporkan sedikit, hal ini perlu diambil serius kerana kesannya boleh membawa maut.

Pengguna dinasihatkan lebih berhati-hati dan membaca arahan pada label atau risalah produk dengan teliti memandangkan produk mengandungi camphor mudah didapati secara meluas termasuk di kedai runcit berhampiran kediaman kita.

Sekiranya orang awam mempunyai sebarang pertanyaan am berkaitan ubat-ubatan, boleh menghubungi Pusat Panggilan Farmasi Kebangsaan di talian 1800-88-6722 kami sedia membantu.

Metro Ahad : 09 April 2017
Disediakan oleh : Khairunnisa Mohamad, Pegawai Farmasi Hospital Kemaman.
Ditaip semula oleh : nurfarizan.com

Rujukan : https://www.pharmacy.gov.my/v2/ms/berita/04-mei-2017/minyak-angin-camphor-juga-memudaratkan.html

Nantikan Esok PROMOSI Dari 27 Januari 2019 Hingga 31 Januari 2019


Nantikan Esok PROMOSI Produk NF Natural bermula Ahad 27 Januari 2019 Hingga 31 Januari 2019.

Bagi kawan kawan yang belum daftar ahli pakat mai daftar, ada promosi khas untuk ahli , harga special.

Setiap pendaftaran kita bagi no keahlian. daftar ahli masih free dan bestnya dapat diskaun dan keahlian seumur hidup.
.
Ulang lagi sekali. Esok pakat sesama shopping dengan NF Natural tau tau. FREE Gift bagi pembelian terawal.

Nantikan Esok PROMOSI Produk NF Natural bermula Ahad 27 Januari 2019 Hingga 31 Januari 2019.

Bagi kawan kawan yang belum daftar ahli pakat mai daftar, ada promosi khas untuk ahli , harga special.

Setiap pendaftaran kita bagi no keahlian. daftar ahli masih free dan bestnya dapat diskaun dan keahlian seumur hidup.
.
Ulang lagi sekali. Esok pakat sesama shopping dengan NF Natural tau tau. FREE Gift bagi pembelian terawal.
.
Banyak sangat perkataan FREE πŸ˜… memang iols nak bantu sesama sihat & bahagia.
.
.
Maklumat lanjut layari www.nurfarizan.com

Nak Daftar Ahli NF Natural Secara PERCUMA?


Inilah peluang terbaik daftar Ahli NF Natural secara PERCUMA. Biasanya kami tawarkan beli dalam satu resit bernilai enam puluh ringgit baru layak register ahli secara percuma atau RM20 Keahlian Seumur HIdup.

Sempena penjenamaan semula kami tawarkan secara PERCUMA, ya percuma saja. Peluang sebegini tak datang selalu tau.

Jom isi borang pendaftaran dan tekan submit. Dalam tempoh 24 jam kita akan send nombor keahlian melalui Whatsapp.

 

Cara Penggunaan Garam Mandian


Tujuan mandi mandi garam nak hilangkan penat badan, lenguh-lenguh badan dan dalam masa yang sama toksid segala racun dalam badan boleh dikeluarkan.

Cara Penggunaan :

1. Mandi dan bersihkan badan terlebih dahalu. Ambil 1 penutup atau kira-kira 20 gram garam mandian NF. Nak letak setengah genggam pun boley 😊

2. Masukkan lima liter air atau  ¾ air dalam baldi. Kacau lawan arah jam dan selawat. Selawat boleh dibuat dalam bentuk ganjil 11 kali atau 21 kali. Niat yang baik-baik.

3. Mandi pada bilasan yang terakhir. Jirus perlahan-lahan dari kepala, bahu, lengan,  seterusnya seluruh badan.

4. Biarkan seketika atau tunggu air serap pada badan, kemudian lap dengan tuala, dah siap mandi garam. πŸ€—

5. Mandi waktu pagi atau petang. Bila terasa perlukan garam mandian boleh terus mandi ye. Buat secara berterusan untuk kesan yang lebih wow dan luar biasa hebat!

6. Dengan sukatan garam mandian dan air yang betul, badan bebas melekit. Badan segar. Kulit lembut. Minda tenang. Pasti tersenyum indah πŸ’Ÿ

ditaip oleh
www.nurfarizan.com

klik ⤵️
bit.ly/garam_mandian
.
#nfnatural
#garammandian
#garambukithimalaya

Garam Bukit Himalaya Bukan Ubat


Amalkan untuk badan sentiasa segar dan discharge negatif energy.
.
sebab setiap hari diri kita selalu banyak sedut negatif energy terutama bila kita menggunakan henfon.
.
henfon ada radiasi, so tarik tenaga terlalu banyak. badan mudah letih.
.
itu baru henfon, belum kira lagi asap rokok, pencemaran udara.
.
panjang pulak kakak membebel πŸ˜‚
.
#nfnatural
#garammandian
#garambukithimalaya

Cara Penggunaan Rendaman Kaki

Selain boleh dibuat mandian, garam mandian NF boleh buat rendaman kaki, jangan pulak dibuat masak pulak tau. Nanti tak pasal-pasal pening lalat.

Nak kaki cantik sihat berseri-seri halus dan muluss. meh akak tunjuk caranya. Paling bagus guna air suam panas.

airnya paras buku lali dan masukkan satu penutup garam mandian ke dalam besen . Opss bukan panas melecur tau. Nak tau panas ke idak.

try masuk ujung ujung kaki kalau rasa panas, keluarkan kaki tu dulu, dalam seminit dua masuk kan kaki dalam besen.

Kemudian barulah rendam dalam 30 minit paling bagus 40 minit hingga ke sejam. Alang-alang relaks depan tv atau berhenfon bisnes kencang dapat dua dalam satu kan.

hari hari kita guna kaki. Walau kaki dah longlai kita seret dia kesana kemari tanpa rasa bersalah.

Dann apa salahnya kita luangkan masa manjakan kaki kita belai dia supaya beribu saraf dapat berfungsi sebaiknya. Setuju ke setuju πŸ€—

Kebaikan rendaman kaki boleh mengurangkan sengal sengal kaki, kaki lenguh moody semacam kan lebih lebih kita yang perempuan ni.

Mencegah tumit kaki kita dari pecah pecah retak seribu dan membersihkan celah celah kuku kaki. Bebas kaki berbau giteww
.
ditaip oleh
www.nurfarizan.com
.
Klik ⤵️
bit.ly/garam_mandian
.
#nfnatural
#garammandian
#rendamankaki

Cara Penggunaan Skrub Badan

Untuk mendapatkan khasiat yang berterusan jangan campurkan dengan bahan kimia selepas mandi.

Butiran skrub ketika digosokkan akan membantu menghilangkan sel-sel kulit mati dan digantikan pula dengan sel-sel kulit baru.
.
Skrub badan sudah menjadi tradisi di negara-negara timur tengah selama berabad-abad. Patutla cantik orang Timur tengah kann.

Gunakan skrub badan bila perlu supaya dapat melancarkan peredaran darah.

Cara Penggunaan :

Basahkan badan. Sapukan garam mandian ke kulit badan biarkan 10 minit. Gosok perlahan-lahan penuh kasih sayang secara memutar.

Bilas dengan air. Buat seminggu sekali untuk skrub badan. Untuk kesan terbaik, tambahkan dengan minyak zaitun, grape seed oil atau minyak kelapa.

Its okay kalau tak tambah pun,  sebab dalam garam mandian NF dah ada rose geranium essential oil dan extra virgin olive oil.
.
Biasanya akak terus aje lumur kat badan dengan penuh yakin sekali πŸ€—
.
ditaip oleh admin
www.nurfarizan.com
.
Klik ⤵️
bit.ly/garam_mandian
.
#nfnatural #garamnur #garammandian #garambukit #himalayansalt #homemademalaysia #scrub #skrubbadan

7 Manfaat Tidur Menghadap Ke Sebelah Kanan

Tidur adalah waktu kita merehatkan badan setelah aktiviti  seharian. Tidur ikut sunnah menjadikan badan kita lebih sihat.
.
Jom ikuti manfaat tidur menghadap ke sebelah kanan atau tidur mengiring:
.
1. Merehatkan otak sebelah kiri.
2. Mengurangkan beban jantung.
3. Merehatkan perut
4. Merangsangkan pembuangan air besar.
5. Merehatkan kaki.
6. Menjaga kesihatan paru-paru
7. Menjaga saluran pernafasan.
.
Disediakan oleh admin :
www.nurfarizan.com
.
🌸Dipersilakan share πŸ€—
.
#nfnatural #garamnur #himalayansalt #garambukit #nfshare #tidur #sunnah

Minyak Herba : Aroma Serai Wangi

Minyak Herba : Aroma Serai Wangi

Therapy Oil : Roll On Aroma Mint Diperkaya Vitamin E

Therapy Oil : Roll On Aroma Mint Diperkaya Vitamin E

Garam Masakan : 100% Garam Bukit Himalaya Halus

GARAM MASAKAN
.
πŸ› Khasiat garam bumit himalaya diakui sejak jutaan tahun dahulu, ia masih popular digunakan untuk tujuan meningkatkan tahap kesihatan.
.
πŸ› Amalan pengambilan garam halus berwarna perang ini membantu keperluan mineral seperti boron, kalsium, potassium, iron, magnesium, sodium, zink dan banyak lagi dalam pengambilan menu seharian.
.
✅ Garam Masakan ini 100% tulen membantu perjalanan darah dalam badan, menguatkan tulang dan kecerdasan minda.
.
🍜 Garam bebas bahan kimia ini menjadikan masakan lambat basi.
.
🍜 Masakan tidak terlalu masin dan boleh dimakan bersama buah-buahan πŸ‰πŸ.
.
🍜 Tidak perlu penambah perisa kerana ia secukup rasa.

πŸ‘¨‍πŸ‘©‍πŸ‘§‍πŸ‘¦ Sesuai diambil seisi keluarga
.
Garam Masakan juga mampu mengurangkan :
.
✅ Kebimbangan dan tekanan.
.
✅ Mengembalikan kecergasan tubuh badan.
.
✅ Mengurangkan gangguan kekejangan otot.
.
✅ Mencegah osteoporosis.
.
✅ Melegakan artritis.
.
✅ Mencegah dan merawat obesiti.
.
✅ Kandungan mineral ini sesuai bagi mereka yang mengidap kencing manis, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.
.
✅ Bagus untuk berdiet, ibu mengandung, ibu dalam pantang & atlit sukan
.
Bertukarlah garam putih anda ke Garam Bukit Himalaya NF Natural hari ini juga. Kekal sihat sepanjang hayat. Insya Allah.
.
Garam masakan disyorkan bagi orang dewasa adalah 1 sudu kecil atau 5 gram sehari.
.
Packaging : jar
Berat bersih 300 gram
Harga RM9.50
.
Packaging : Refill Pack
Berat Bersih : 400 gram
Harga RM7.50

12 Kelebihan Mandi Garam Bukit Himalaya, Sesuai Di Jadikan Rendaman Kaki Dan Skrub Badan



Pernah dengar garam boleh dibuat mandian? Bukan garam kat dapur tu taw. Ini garam special untuk dibuat mandian.

Tujuan mandi mandi garam nak hilangkan penat badan, lenguh-lenguh badan dan dalam masa yang sama toksid segala racun dalam badan boleh dikeluarkan


Fungsi dan tujuan mandi kini telah dikembangkan oleh pakar kesihatan dan kecantikan kerana kecantikan turut meningkatkan tahap kecantikan dan kesihatan seseorang. πŸ‘Έ


rawatan yang berasaskan air dan garam ini sangat diperlukan oleh tubuh badan kita.

Bukan itu aje, badan kita sendiri mengandungi 70% cairan menunjukkan dan betapa pentingnya air dalam kehidupan. πŸ›€

Selain menanggalkan sel-sel kulit mati mandian ini turut menyahtoksid serta melancarkan sistem peredaran darah.

Ia membantu menghilangkan sakit-sakit sendi dan melegakan keletihan yang dialami oleh tubuh akibat kehilangan tenaga.

Racun ini akan dibuang melalui pori-pori kulit dari perpeluhan.

Dari segi metafizik dan perubatan alternatif pula, mandian garam turut melindiungi tubuh daripada perkara-perkara yang bersifat mistik dan ghaib.

Cara Penggunaan : 

1. Mandi dan bersihkan badan terlebih dahalu. Ambil 1 penutup atau kira-kira 20 gram garam mandian NF. Nak letak setengah genggam pun boley 😊

2. Masukkan lima liter air atau  ¾ air dalam baldi. Kacau lawan arah jam dan selawat. Selawat boleh dibuat dalam bentuk ganjil 11 kali atau 21 kali. Niat yang baik-baik.

3. Mandi pada bilasan yang terakhir. Jirus perlahan-lahan dari kepala, bahu, lengan,  seterusnya seluruh badan.

4. Biarkan seketika atau tunggu air serap pada badan, kemudian lap dengan tuala, dah siap mandi garam. πŸ€—

5. Mandi waktu pagi atau petang. Bila terasa perlukan garam mandian boleh terus mandi ye. Buat secara berterusan untuk kesan yang lebih wow dan luar biasa hebat!

6. Dengan sukatan garam mandian dan air yang betul, badan bebas melekit. Badan segar. Kulit lembut. Minda tenang. Pasti tersenyum indah πŸ’Ÿ



RENDAMAN KAKI

Selain boleh dibuat mandian, garam mandian NF boleh buat rendaman kaki, jangan pulak dibuat masak pulak tau. Nanti tak pasal-pasal pening lalat.

Nak kaki cantik sihat berseri-seri halus dan muluss. meh akak tunjuk caranya. Paling bagus guna air suam panas.

airnya paras buku lali dan masukkan satu penutup garam mandian ke dalam besen . Opss bukan panas melecur tau. Nak tau panas ke idak.

try masuk ujung ujung kaki kalau rasa panas, keluarkan kaki tu dulu, dalam seminit dua masuk kan kaki dalam besen.

Kemudian barulah rendam dalam 30 minit paling bagus 40 minit hingga ke sejam. Alang-alang relaks depan tv atau berhenfon bisnes kencang dapat dua dalam satu kan.

hari hari kita guna kaki. Walau kaki dah longlai kita seret dia kesana kemari tanpa rasa bersalah.

Dann apa salahnya kita luangkan masa manjakan kaki kita belai dia supaya beribu saraf dapat berfungsi sebaiknya. Setuju ke setuju πŸ€—

Kebaikan rendaman kaki boleh mengurangkan sengal sengal kaki, kaki lenguh moody semacam kan lebih lebih kita yang perempuan ni.

Mencegah tumit kaki kita dari pecah pecah retak seribu dan membersihkan celah celah kuku kaki. Bebas kaki berbau giteww


SKRUB BADAN

Untuk mendapatkan khasiat yang berterusan jangan campurkan dengan bahan kimia selepas mandi.

Butiran skrub ketika digosokkan akan membantu menghilangkan sel-sel kulit mati dan digantikan pula dengan sel-sel kulit baru.


Skrub badan sudah menjadi tradisi di negara-negara timur tengah selama berabad-abad. Patutla cantik orang Timur tengah kann.

Gunakan skrub badan bila perlu supaya dapat melancarkan peredaran darah.

Cara Penggunaan : 

Basahkan badan. Sapukan garam mandian ke kulit badan biarkan 10 minit. Gosok perlahan-lahan penuh kasih sayang secara memutar.

Bilas dengan air. Buat seminggu sekali untuk skrub badan. Untuk kesan terbaik, tambahkan dengan minyak zaitun, grape seed oil atau minyak kelapa.

Its okay kalau tak tambah pun,  sebab dalam garam mandian NF dah ada rose geranium essential oil dan extra virgin olive oil. Biasanya akak terus aje lumur kat badan dengan penuh yakin sekali.

12 KELEBIHAN GARAM MANDIAN

1.   Memberikan tenaga lebih cepat.
2.   Menjadikan emosi seimbang
3.   Meningkatkan keyakinan diri
4.   Merawat keradangan & sakit sendi
5.   Melancarkan peredaran darah
6.   Seimbangkan pH dalam badan
7.   Menangani masalah kulit
8.   Merawat sukar tidur malam
9.   Menaikkan seri wajah
10. Merawat masalah kaki berbau
11. Membuang sel kulit mati
12. Membantu menenangkan tubuh badan

Sempena tahun 2019 Garam mandian keluaran NF Natural Enterprise diadun dengan kasih sayang.

NF Natural Enterprise keluarkan dalam bentuk lebih mudah larut dan haluss semestinya harum. Selain mandian  dan rendaman kaki ada EXTRA boleh dijadikan skrub badan.

Kandungan :  Garam Bukit Himalaya, Epsom Salt, Extra Virgin Olive Oil, Rose Geranium Essential Oil & Rose Bud


GARAM MANDIAN
500 gram 
Harga Asal RM35



GARAM MANDIAN 
Refill Pack
300 gram 
Harga RM20

Nak Harga special? 
Jom klik ➡️014-2979545


Jamu Calit Homemade



Memulakan hari penuh ceria adalah impian kita semua. Untuk dapatkan tubuh badan yang cergas ada pelbagai jenis supplement di pasaran.


Jamu Calit by NF Natural pulihkan tenaga adalah jamu homemade dengan ramuan makanan kesihatan premium sebotol berat bersih 200 gram penggunaan 1 bulan hingga 2 bulan, kadang tu dekat tiga bulan baru habis. Jimat dan berbaloi baloi

Jamu ni bila makan badan jadi ringan, bertenaga banyak angin badan keluar, mood kita jadi stabil dan rasanya masam manis.

antara bahan premium jamu calit habbatus sauda, minyak zaitun, pati delima, pati kurma, madu asli, halia, bawang putih dan garam bukit himalaya.

Oleh sebab jamu ni premium kita open order 5 botol baru kita buat sebotol harga rm45